Partner serwisu

Państwowa Inspekcja Sanitarna – co może?

Kategoria: Bezpieczny produkt

dr n. biol. Izabela Szarej

Państwowa Inspekcja Sanitarna jest powołana do wykonywania zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia oraz nad jej jakością zdrowotną w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed wpływem czynników szkodliwych i uciążliwych. Co oznacza to w praktyce oraz jakie kompetencje i uprawnienia posiadają Inspektorzy PIS?

Państwowa Inspekcja Sanitarna – co może?

Zadania i uprawnienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz główny cel działalności, jakim jest ochrona zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem czynników szkodliwych i uciążliwych, jak też zapobieganie powstawaniu chorób określono w ustawie z dnia 14.03.1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (tekst jednolity z 2011 r. Dz.U. Nr 212, poz. 1263). W myśl ww. przepisu Państwowa Inspekcja Sanitarna jest powołana do wykonywania zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia oraz jakością zdrowotną żywności w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed wpływem czynników szkodliwych i uciążliwych. Do zakresu działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej należą również zadania w dziedzinie zapobiegania i zwalczania chorób oraz inicjowania, organizowania, prowadzenia i koordynowania działalności oświatowo-zdrowotnej.
 

Fot.: www.photogenica.pl

 

 

Cały artykuł – w numerze 4/2013 magazynu "Agro Przemysł" zamów prenumeratę (papierową bądź elektroniczną)

 Jak zamówić prenumeratę czasopisma drukowaną/elektroniczną
 

 

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ