Skąd Polacy czerpią wiedzę o zdrowym odżywianiu? Nauka kontra intuicja
Polacy deklarują, że odżywiają się zdrowiej, niż kiedyś, a jak pokazuje najnowsze badanie Instytutu Kantar przeprowadzone na zlecenie spółki Danone – 62% z nas czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci oceniając informacje na temat wartości odżywczych, bazują przede wszystkim na własnej intuicji (52%). Co czwarty respondent (24%) wskazał, że korzysta z porad specjalistów, a co piąty (21%) ze specjalistycznych stron internetowych.
Dlaczego sprawdzamy wartość odżywczą?
Ponad połowa respondentów, którzy sprawdzają wartość odżywczą produktów, czyni tak ze względu na troskę o własne zdrowie (53% badanych). Drugim istotnym powodem jest chęć ograniczania wartości kalorycznej produktów, którą wskazało 34% respondentów. Z kolei 26% osób sprawdzając wartość odżywczą, kieruje się swoją dietą i sposobem odżywiania, a 24% robi to z przyzwyczajenia.
Sprawdzając wartość odżywczą, konsumenci zwracają uwagę w głównej mierze na jej aspekty negatywne. 73% analizuje zawartość cukrów, 56% liczbę kalorii, 55% na zawartość tłuszczu, a 35% na zawartość soli. Tylko 27% badanych sprawdza ilość białka w produkcie, a zawartość błonnika tylko 22%.
Dokonując oceny wartości odżywczych, konsumenci czerpią wiedzę z różnych źródeł, jednak przede wszystkim opierają się na swojej intuicji – czyni tak ponad połowa z nas (52%). Jedynie co czwarty badany korzysta z porad specjalistów (24%), a co piąty ze specjalistycznych stron internetowych (21%).
To zrozumiałe, że ponad połowa z nas interpretuje informacje o składzie czy wartości odżywczej intuicyjnie. Nie każdy z nas ma specjalistyczną wiedzę czy wykształcenie w tym obszarze, więc radzimy sobie najlepiej, jak potrafimy.
– System znakowania Nutri-Score rozwiązuje problem interpretacji informacji z etykiety, bo w prosty sposób podaje konsumentowi niezależną naukową ocenę wartości odżywczej danego produktu. Ocena ta, wyrażona za pomocą liter od A do E i odpowiadających im kolorów, opiera się na całościowej analizie zawartości składników znajdujących się w 100 ml lub 100 g produktu. Wystarczy spojrzeć na literę, by wiedzieć, jak często lub w jakich ilościach warto spożywać dany produkt – dodaje Marek Sumiła, Dyrektor Rynku Polska i Kraje Bałtyckie w Danone sp. z o.o.
System Nutri-Score a wartość odżywcza
Nutri-Score został opracowany w celu przekazania przejrzystej informacji na temat wartości odżywczej produktów i ułatwienia dokonywania świadomych wyborów żywieniowych, opartych o rzetelne informacje. Ocena Nutri-Score umieszczona jest na przodzie opakowania produktu w postaci prostego kodu składającego się z 5 liter (od A do E) i odpowiadających im kolorów (od ciemnozielonego do czerwonego). Ocena A i B (kolor zielony) oznacza, że takie produkty warto spożywać częściej lub w większej ilości (np. chleb razowy lub warzywa). Litera C (kolor żółty) oznacza, że taką żywność, powinniśmy spożywać w sposób umiarkowany, natomiast D i E – (kolor pomarańczowy i czerwony) oznacza, że takie produkty, należy spożywać rzadziej (np. słodycze) lub w mniejszej ilości (np. masło), bo zawierają więcej składników, które należy ograniczać np. tłuszczów nasyconych, cukrów czy soli.
Nutri-Score wyróżnia się czterema aspektami, jest:
CAŁOŚCIOWY: ocenia produkt jako całość, a nie tylko poszczególne składniki. Nutri-Score stanowi całościowe podsumowanie wartości odżywczej produktu.
OBIEKTYWNY: jest obliczany na podstawie zawartości składników w 100 g lub 100 ml produktu. Dzięki temu Nutri-Score umożliwia porównywanie produktów ze sobą.
WIARYGODNY: bo opracowany przez zespół naukowców specjalizujących się w epidemiologii żywieniowej. Został pozytywnie oceniony i jest wspierany przez istotne organizacje i instytucje w Polsce i w Europie.
ZROZUMIAŁY: Dzięki prostemu oznaczaniu na etykiecie już na pierwszy rzut oka widać, jaką wartością odżywczą charakteryzuje się dany produkt. Nutri-Score pomaga konsumentom w świadomym wyborze produktów preferowanych w prawidłowo zbilansowanej diecie.
Więcej informacji: www.nutriscore.pl
Komentarze