Partner serwisu
27 stycznia 2021

Co warto wiedzieć o czerwonych winach

Kategoria: Aktualności

Czerwone wino jest słynne nie tylko ze smaku, ale i właściwości zdrowotnych. Kieliszek dziennie korzystnie wpływa na serce, procesy trawienne i przedłuża życie. Najzdrowsze – i najmniej kaloryczne- jest wytrawne. 100g czerwonego wina zawiera około 85 kcal. Skoro więc istnieje tyle dobrych powodów, żeby sięgnąć po czerwone wino, spójrzmy na to, jakie wybrać i jak je podać.

Co warto wiedzieć o czerwonych winach

Dekantacja

Stare wina, zwłaszcza porto, mogą wytwarzać osad, mącący wino. Aby przyjemniej się je piło, dokonuje się dekantacji, czyli po prostu ostrożnego przelania wina do karafki, ewentualnie nowej butelki.

Wino najpierw powinno postać co najmniej 8-10 godzin, żeby osad miał szansę się oddzielić od reszty płynu. Przy otwieraniu butelki trzeba uważać, aby nią nie wstrząsnąć. Następnie powoli przelewamy wino, uważając na osad. Kelnerzy używają świecy do podświetlenia butelki i dla lepszego wizualnego efektu. Około centymetr płynu na dnie będzie wyraźnie mętny. Tę część wina po prostu zostawiamy w starej butelce.

Napowietrzenie

Aby w pełni rozwinąć paletę smaków i aromatów, czerwone wina lubią sobie „pooddychać”. Proces ten osłabia też zbytnią taniczność lub kwasowość wina. Choć w tym celu najczęściej po prostu otwiera się wino z wyprzedzeniem, żeby miało dostęp do tlenu, najlepsze efekty osiągniemy przelewając je do karafki, gdzie powierzchnia oddychania jest o wiele większa. Taką karafką można też zakręcić kilka razy.

Jakie i z czym warto pić?

Najczęściej spotykane czerwone szczepy to Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz i Pinot Noir.

Przyjmuje się, że czerwone wino pija się w temperaturze pokojowej, ale w rzeczywistości dobrze jest je delikatnie schłodzić. W zależności od rodzaju wina, będzie to temperatura od 13 do 18°C. Wina młodsze potrzymaj około pół godziny w lodówce i rozlej w temperaturze 13-14°C. Wina starsze zaleca się podawać w temperaturze 15-18°C.

Cabernet Sauvignon - THE HEDONIST

Korzenny smak i aromat czarnej porzeczki. Sprawdza się do jagnięciny albo dziczyzny.

Merlot - PORTA Reserva

Zawiera aromaty jeżyn, czereśni, śliwek oraz jagód i pasuje niemal do każdej potrawy, zwłaszcza dań mięsnych.

Shiraz - VUDU

Wyróżnia się pieprzną nutą i będzie smakować z czerwonym mięsem i drobiem.

Pinot Noir - Jaffelin Bourgogne

W młodym Pinot Noir królują nuty owocowe. Podaj je do makaronów, ryb i dań z grilla. Starszy rocznik o nutach kwiatowych, dymu i trufli podaj z kaczką lub wołowiną.

Niektóre szczepy doskonale się ze sobą łączą, więc nie bój się próbować win skomponowanych z kilku szczepów.

Na charakter wina wpływa nie tylko szczep, ale też lokalny klimat. Cabernet Sauvignon z Chile będzie smakował inaczej niż ten z Australii.

Zamiast podróży palcem po mapie, polecamy więc raczej „podróże” kulinarne z degustacją win z odległych krajów! W jaki nastrój wprowadzi Cię hiszpańskie Tempranillo? Jak smakuje Argentyński Malbec? Lekcje geografii nigdy wcześniej nie były tak kuszące!

 

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ