Partner serwisu
16 lutego 2021

NOWOŚĆ OD „PIEKARNI W SERCU LIDLA” – CHRUPIĄCE PIECZYWO WYPIEKANE NA WŁOSKIM KAMIENIU WULKANICZNYM

Kategoria: Aktualności

Już od poniedziałku, 15 lutego, „Piekarnia w sercu Lidla” wprowadza do swojej oferty chrupiące pieczywo wypiekane na włoskim kamieniu wulkanicznym. Do wyboru będziemy mieli 2 rodzaje chleba ze złocistą skórką oraz 2 rodzaje aromatycznych bułek. Co ważne, skład pieczywa jest niezwykle prosty – bez dodatku spulchniaczy, konserwantów, sztucznych barwników, tłuszczy utwardzonych, oleju palmowego. Produkty z piekarni Lidla dostępne są w sprzedaży przez cały dzień – od otwarcia aż do zamknięcia sklepów. 

NOWOŚĆ OD „PIEKARNI W SERCU LIDLA”  – CHRUPIĄCE PIECZYWO WYPIEKANE  NA WŁOSKIM KAMIENIU WULKANICZNYM

„Piekarnia w sercu Lidla” proponuje pieczywo wypiekane na włoskim kamieniu wulkanicznym zgodnie z tradycyjną metodą produkcji. Nowe bułki oraz chleby pochodzą od polskiego dostawcy oraz są wypiekane w Polsce. Pieczywo powstaje w wieloetapowym procesie prowadzenia ciasta od wyprowadzenia zaczynu, poprzez spoczynek ciasta, aż po długą jego fermentację. Powolna fermentacja oraz garowanie sprawiają, że pieczywo nabiera głębokiego smaku, wyjątkowej struktury i świeżości. Razem w kombinacji z wypiekiem na kamieniu daje efekt niepowtarzalnie chrupiącej, złotobrązowej skórki.


Nowa oferta dostępna będzie już na stałe od poniedziałku, 15 lutego, we wszystkich sklepach Lidl Polska. Wśród propozycji pieczywa wypiekanego na kamieniu znajdziemy bułkę orkiszową (1,29 zł/ 80 g/ 1 szt.), której podstawą jest mąka z pszenicy orkisz – bogata w cenne białko, witaminy oraz minerały, a także bułkę z maślanką (1,29 zł/ 80 g/ 1 szt.), która zawiera aż 13% maślanki przełamującej swą słodyczą smak zakwasu pszennego. Dodatkowo w ofercie pojawi się chleb rustykalny (3,99 zł/ 490 g/ 1 szt.) oraz bochen pszenny (3,49 zł/ 405 g/ 1 szt.) – obydwa niezwykle aromatyczne, ze złocistą i chrupiącą skórką. Co ważne, wszystkie produkty mają prosty skład – bez dodatku spulchniaczy, konserwantów, sztucznych barwników, tłuszczy utwardzonych i oleju palmowego.


Tajemnica chrupiącej skórki
Kamień, na którym wypiekane jest pieczywo, to wulkaniczny granit pochodzący z włoskiego regionu Val D’Ossola. Jego właściwości pozwalają na długie utrzymywanie wysokiej temperatury oraz pochłanianie wilgoci z ciasta podczas pieczenia. To dzięki temu spód pieczywa jest idealnie zarumieniony i odpowiednio kruchy. Niezwykle istotny w procesie wypieku jest również czas – produkty na kamieniu rosną w spokoju, dzięki czemu pieczywo nabiera głębi smaku. Spód produktów jest dodatkowo posypany semoliną (mąką z twardej pszenicy durum), co zwiększa wrażenie chrupkości i nadaje rustykalny charakter.


Oferta pieczywa wypiekanego na kamieniu dostępna będzie już od poniedziałku, 15 lutego. Produkty z piekarni Lidla możemy kupować przez cały dzień – od otwarcia aż do zamknięcia sklepów.  

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ