Co normuje prawo żywnościowe?
W dzisiejszych czasach przywiązuje się o wiele większą wagę do tematów związanych z żywnością. Społeczeństwo jest znacznie bardziej świadome tego, jak ważna jest jakość nabywanych produktów spożywczych, ich skład, to, gdzie zostały wyprodukowane oraz w jakich warunkach były przygotowywane. Z pomocą regulacji tych i innych zagadnień przychodzi prawo żywnościowe, które ustanawia normy w obszarze sektora dotyczącego produkcji oraz obrotu środkami spożywczymi.

Przepisy z tego zakresu mają na celu przede wszystkim zagwarantować ochronę zdrowia konsumentów. Porządkują także kwestie związane z rzetelnością działań promocyjnych dotyczących żywności.
Jakich zasad musi przestrzegać sektor spożywczy?
Dla przedsiębiorstw z branży spożywczej prawo żywnościowe statuuje wymogi, do których przestrzegania zobligowane są firmy pod groźbą kary pieniężnej lub nawet odpowiedzialności karnej. Przedsiębiorcy z tego obszaru mają obowiązek stosowania zasad związanych z nadzorowaniem higieny żywności oraz dbaniem o jakość i bezpieczeństwo towarów na każdym etapie procesu produkcyjnego i dystrybucyjnego.
Warto wspomnieć o tym, iż przepisy prawa żywnościowego wymagają także stałej kontroli w zakresie m.in. obecności alergenów w produktach, które potem trafiają na sklepową półkę. W przestrzeganiu tego pomaga HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System), czyli “System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli”, który pozwala na zapewnienie najwyższych standardów na poszczególnych etapach procesów produkcyjnych, a także działań i warunków koniecznych do zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa żywności.
Warto wspomnieć, że dodatkowym narzędziem chroniącym przed niebezpiecznymi środkami spożywczymi jest RASFF, czyli system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach.
Znakowanie żywności
Przedsiębiorcy mają obowiązek prawidłowego oznakowania, etykietowania oraz posługiwania się oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi w zgodny z prawem sposób. Odbywa się to przy jednoczesnym stosowaniu się do zasady mówiącej o tym, iż informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd.
Odnaleźć się w prawie żywnościowym
Pomimo faktu, iż pierwszoplanową rolę odgrywają tutaj przepisy unijnego prawa żywnościowego, sfera należąca do polskich regulacji w tej tematyce jest bardzo rozbudowana. Dotyczy m.in. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, jak również ustawy o rolnictwie ekologicznym, ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych czy ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i zbiór rozporządzeń wykonawczych do ww. ustaw. Warto zaznaczyć również, że prawo żywnościowe jest powiązane z regułami odnoszącymi się do zwalczania nieuczciwej konkurencji oraz ochrony konsumenta. Odnalezienie się we wszystkich poziomach norm i regulacji związanych z omawianym tematem z pewnością nie jest łatwe. Wynika to w dużej mierze z ciągłej ewolucji przepisów prawa żywnościowego - prawodawcy dokładają wszelkich starań, aby dotrzymać kroku postępowi technicznemu i biotechnologicznemu. Dzięki zwiększającej się świadomości społeczeństwa na temat żywności oraz rosnących razem z nią wymagań dotyczących środków spożywczych, przedsiębiorstwa z tego sektora muszą spełniać coraz więcej warunków jakościowych i prawnych. Z pomocą przychodzą im specjaliści z zakresu prawa żywnościowego, którzy dzięki swojemu doświadczeniu i wiedzy wspierają we wszystkich działaniach z tego obszaru.
Partnerem artykułu jest kancelaria FoodMedLaw - eksperci prawa żywnościowego.
Komentarze