Partner serwisu
04 maja 2021

Czy tłuszcze używane w kuchni mogą być przyczyną awarii kanalizacji?

Kategoria: Aktualności

Niewłaściwa utylizacja tłuszczy spożywczych negatywnie wpływa na parcę przepompowni ścieków, środowisko naturalne oraz grozi zalaniem mieszkania.

Czy tłuszcze używane w kuchni mogą być przyczyną awarii kanalizacji?

Zużyty olej spożywczy to jeden z wielu odpadów kuchennych, z którymi należy postępować w odpowiedni sposób. Na pewno nie należy wylewać go do toalety lub zlewu, co często robimy nie wiedząc, że tłuszcze wylewane do kanalizacji tężeją i tworzą zatory.
Tłuszcz nie rozpuści się w wodzie, a osadzi na ścianach rur. Rury można porównać do ludzkich tętnic, które z powodu różnych chorób mogą się zwężać i zatykać w związku z czym utrudniony staje się przepływ krwi i tworzy się zator. W rurach, w których znajdują się tłuszcze, dzieje się to samo – zmniejsza się ich średnica, co uniemożliwia prawidłowy przepływ ścieków i doprowadza do awarii. Wprowadzenie tłuszczu do systemów kanalizacyjnych powoduje również szereg problemów eksploatacyjnych oraz wpływa negatywnie na pracę oczyszczalni ścieków.



To nie tylko problem oczyszczalni ścieków


Wylewanie wszelkiego rodzaju tłuszczy spożywczych do zlewu czy też toalet prowadzi do powstania w rurach osadu, co stwarza ryzyko zalania mieszkania, natomiast w budownictwie wielolokalowym wiąże się z zalaniem wszystkich mieszkań.

Wpływ tłuszczy na środowisko naturalne również nie pozostaje bez znaczenia.
Oddzielanie tłuszczy od pozostałych ścieków ma bardzo duże znaczenie dla środowiska. Dzięki odpowiedniemu postępowaniu z tego typu odpadami, zmniejszamy ryzyko zanieczyszczania wód substancjami toksycznymi, które są rakotwórcze, a których oczyszczanie jest bardzo utrudnione. Dlatego powinniśmy minimalizować ich obecność w środowisku dbając o odpowiednie zagospodarowanie tłuszczy spożywczych oraz wszelkich odpadów, które w żadnym wypadku nie powinny trafić do kanalizacji sanitarnej.

 

W takim razie jak odpowiednio utylizować tłuszcze spożywcze ?


Zarówno w gospodarstwach domowych, lokalach gastronomicznych jak i w przemyśle spożywczym nie ma dnia żebyśmy nie sięgali po tłuszcze. W restauracjach, piekarniach czy w cukierniach zużycie oleju i innych tłuszczy jest zdecydowanie większe. Tak czy inaczej wszyscy powinniśmy wiedzieć co zrobić ze zużytym olejem.
Jeśli chodzi o gospodarstwa domowe najprostszym sposobem jest zlewanie zużytego tłuszczu do przeznaczonego w tym celu pojemnika – np. butelki lub słoika i wyrzucenie do śmieci według obowiązujących zasad segregacji. Natomiast jeśli chodzi o lokale świadczące usługi gastronomiczne, piekarnie i cukiernie sprawa wygląda nieco inaczej.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami właściwa utylizacja tłuszczu spożywczego jest obowiązkiem każdego właściciela lokalu gastronomicznego, piekarni czy też cukierni, który powinien posiadać separator służący do oddzielania tłuszczy od ścieków, czyli tzw. wstępnego podczyszczania ścieków. Niestety nie wszyscy korzystają z tego typu rozwiązań. Zużyty olej można również przekazać  wyspecjalizowanej firmie, która świadczy usługi z zakresu utylizacji tego typu odpadów.

Przypominamy!


Kanalizacja sanitarna jest przystosowana do przyjmowania tylko nieczystości socjalno-bytowych oraz papieru toaletowego!

Poniżej umieszczamy zdjęcia przedstawiające zalegający osad z tłuszczu w przepompowniach ścieków.

źródło: szwik.pl
fot. szwik.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ