Partner serwisu
17 maja 2021

Świętuj Światowy Dzień Pieczenia z marką E.Wedel

Kategoria: Aktualności

Już 17 maja obchodzić będziemy Światowy Dzień Pieczenia. Święto piekarzy i cukierników, amatorów i specjalistów tych niełatwych dziedzin. Z tej okazji marka E.Wedel zachęca, by spróbować swoich sił w kuchni i z pomocą wedlowskich produktów wyczarować idealny suflet czekoladowy.

Świętuj Światowy Dzień Pieczenia z marką E.Wedel

Tegoroczny Światowy Dzień Pieczenia przypada w poniedziałek. To idealna okazja, by osłodzić sobie początek tygodnia i własnoręcznie przygotować pyszny suflet. Jego sekretem jest oryginalna wedlowska czekolada oraz receptura opracowana przez czekoladników marki E.Wedel.


Suflet czekoladowy oprószony kakao (4 porcje)
Składniki:

    180 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
    4 jajka
    100 ml śmietanki 36%
    3 łyżki drobnego cukru
    masło i cukier do wysmarowania i wysypania foremek
    kakao ciemne z Ghany do oprószenia

Przygotowanie:

    Piekarnik rozgrzej do 180°C.
    Cztery foremki o pojemności 250 ml wysmaruj masłem i wysyp cukrem – ważne jest, żeby dokładnie wysmarować i wysypać formę aż pod same brzegi naczynia.


    Do małego rondelka z grubym dnem wlej śmietankę – dodaj cukier i podgrzewaj aż cukier rozpuści się, a śmietanka będzie bardzo ciepła. Dodaj posiekaną na drobne kawałeczki czekoladę i mieszaj aż całkowicie się rozpuści, a masa będzie gładka i jednolita.


    Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do przestudzonej czekolady i wymieszaj trzepaczką – masa powinna być płynna.
    W dużej misce ubij białka tak, aby nie były za sztywne (do konsystencji bitej śmietany, nie musisz kroić ich nożem).
    ¼ ubitych białej dodaj do przestudzonej masy czekoladowo-żółtkowej i delikatnie wymieszaj, aby trochę rozluźnić masę. Dodaj pozostałe białko i ponownie delikatnie wymieszaj.


 Masę przełóż do przygotowanych foremek, wypełniając je po same brzegi. Ustaw na blasze i wstaw do piekarnika.
    Piecz przez 20 minut aż suflety wyrosną. Podawaj gorące, natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Przygotowany suflet warto podać ze świeżymi owocami lub lodami E.Wedel. W ofercie wedlowskich lodów dostępne są między innymi kubki z linii premium E.Wedel OH! o smaku wanilii lub słonego karmelu. Fanów większych formatów z pewnością ucieszą nowe lody o pojemności 700 ml, których smaki inspirowane są tabliczkami E.Wedel, są to połączenia: maliny i wanilii z gorzką czekoladą, truskawki i śmietanki z czekoladą mleczną oraz peanut butter i śmietanki z czekoladą białą. Tak przygotowany i zaserwowany deser gwarantuje doskonałą chwilę przyjemności.


Więcej czekoladowych deserów od E.Wedel znajduje się na stronie:
www.wkuchnizwedlem.wedel.pl/desery170lat/

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ