Letnie wędrówki z JBB
Lato to czas, kiedy zdecydowanie częściej podróżujemy – po pierwsze, aby odpocząć, a po drugie, żeby odkryć nowe i zachwycające miejsca. Niezależnie od tego, czy decydujemy się na góry, morze czy malownicze jeziora, najczęściej wybieraną aktywnością są wędrówki lub po prostu spacery. A jak wiadomo – spacer na świeżym powietrzu zaostrza apetyt! Sprawdźcie nasze propozycje, które przygotujecie przed samym wyjściem, a w dodatku są bardzo sycące.
Komu w drogę, temu kanapkę
Kanapka to zdecydowanie najlepsza przekąska w podróży – można ją przygotować w każdych warunkach, nawet w terenie, nie potrzebujemy na to wiele czasu, a przede wszystkim nie zajmuje wiele miejsca w plecaku czy torbie. Moglibyśmy tak dalej wymieniać jej zalety, ale woleliśmy się skupić na konkretach – łapcie przepis na kanapkę dla prawdziwych obieżyświatów!
Składniki:
- kiełbasiak #JBB
- boczek z beczki #JBB
- cebula czerwona
- papryka
- szczypiorek
- masło
- chleb wiejski
- sos musztardowy (łyżeczka musztardy, łyżka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, sól)
Sposób przygotowania:
1. Ukrój kromki chleba i posmaruj masłem, boczek i kiełbasiaka pokrój w grubsze plastry.
2. Boczek zgrilluj na patelni grillowej, aż do zrumienienia.
3. W międzyczasie przygotuj sos – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby możesz dodać szczyptę pieprzu.
4. Na kromce kolejno układaj: plastry kiełbasiaka, boczek i paprykę, cebulę, na koniec polej kanapkę sosem i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Kto pita, nie błądzi
Najlepszym drogowskazem na pieszej wycieczce jest mapa (dzisiaj często zastąpiona przez nawigację w telefonie) lub znaki, które znajdują się na trasie. Ale jeśli już zdarzy Wam się zabłądzić, warto mieć ze sobą pożywne jedzenie, które pozwoli przetrwać dłuższą drogę do celu. Najważniejsze są proste i smaczne połączenia. Pita z zapiekańcem z kurczaka i warzywami to smaczna przekąska na drugie śniadanie, spożywane pod chmurką. Wystarczy przygotować, zapakować i…gotowe!
Składniki:
- 1 chlebek pita
- zapiekaniec z kurczaka #JBB
- kilka listków sałaty strzępiastej
- czerwona cebula
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
Składniki na sos:
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Chlebek pita natnij w połowie.
2. Zapiekaniec pokrój w grubsze plastry, czerwoną cebulę w krążki, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki.
3. Nadziej pitę składnikami i ułóż w lunchboxie z liściem sałaty, pomidorkami i oliwkami.
4. Pitę możesz także zgrillować, aby była bardziej chrupiąca.
Na Mazury, albo w góry!
To, jaki kierunek podróży obierzecie – czy górską wyprawę i radość ze zdobywania kolejnych celów, czy spływ kajakowy i błogie lenistwo wśród szuwarów – nasza kanapka będzie idealnym towarzyszem przygód. A oscypka można zastąpić ewentualnie kozim serem – spróbujcie koniecznie w takiej wersji!
Składniki:
- szynka biebrzówka #JBB
- rukola
- czerwona cebula
- ogórek kiszony
- oscypek
- masło
- chleb swojski
- sos chrzanowy (łyżka chrzanu tartego, 2 płaskie łyżki jogurtu, sól)
Sposób przygotowania:
1. Ukrój kilka kromek chleba, posmaruj masłem i ułóż na nich rukolę.
2. Szynkę pokrój na cienkie plastry, ogórek i oscypek na grubsze plastry, a cebulę w pióra.
3. Na kromce układaj kolejno: oscypek, zwinięte w rulony plastry szynki na przemian z ogórkiem oraz cebulę.
4. Na koniec przygotuj sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i polej przygotowane kanapki.
Komentarze