Połączyli trzy wieki piwowarstwa. Wspólne piwo Browaru Zamkowego Cieszyn i Browaru PINTA
W weekend 3 i 4 września podczas Cieszyńskiej Jesieni Piwnej odbędzie się premiera piwa, które w Cieszynie uwarzyły dwa browary z południa Polski. „Kellerski”, czyli piwo w historycznym stylu Kellerbier, to efekt trzech stuleci piwowarstwa – tradycji, doświadczenia i technologii XIX, XX i XXI wieku. Piwo zostało uwarzone współcześnie, ale metodami klasycznymi - „jak kiedyś”, w otwartych kadziach fermentacyjnych Browaru Zamkowego Cieszyn.
Zarówno dla Cieszyna, jak i dla PINTY wspomniana premiera to powód to wspólnego świętowania swoich jubileuszy – odpowiednio 175 lat i 10 lat działalności. To idealny moment, aby połączyć siły kraftowego symbolu piwnej rewolucji w Polsce z rzemieślniczą historią sięgającą połowy XIX wieku. Wszak od 1846 roku nieprzerwanie działa cieszyński browar.
- Wracamy do korzeni. Tworzymy tu i teraz, ale metodami takimi, jak kiedyś – w otwartych kadziach fermentacyjnych ulokowanych w piwnicach we Wzgórzu Zamkowym. Z ekipą PINTY znamy się nie od dziś i o takim piwie rozmawialiśmy już dawno temu. Dziś, przy okazji urodzin obu browarów, w końcu mogliśmy zmaterializować nasze plany – powiedział Dominik Szczodry, główny piwowar Browaru Zamkowego Cieszyn.
Współautorem receptury jest Ziemowit Fałat - To niesamowity projekt, w którym możemy się przenieść w głąb XIX wieku, wykorzystując tradycyjne i klasyczne metody warzenia oraz fermentacji w otwartych piwnicznych kadziach. Tak kiedyś powstawało piwo, i tak wyglądały Kellerbiery, czyli piwa piwniczne. Świeże, niefiltrowane, dostępne wprost z browaru – powiedział Ziemowit Fałat, współtwórca PINTY i główny piwowar.
Oficjalna premiera piwa „Kellerski” już podczas Cieszyńskiej Jesieni Piwnej 3 września, która odbędzie się na terenie zabytkowego Browaru Zamkowego Cieszyn. Od tego momentu będzie także dostępne w punktach detalicznych i gastronomicznych w butelkach 0,5 l oraz petainerach 30 litrów i 15 litrów.
Kellerbier to tradycyjny bawarski styl piwny dolnej fermentacji. Piwo jest niefiltrowane, mętne, nisko wysycone o bursztynowej barwie. Historycznie zbliżone do piwa marcowego. Style różnią się jednak sposobem podania, poziomem dojrzałości i profilem chmielowym.
Komentarze