Świąteczne specjały od JBB
Święta to nie tylko wyczekiwanie pierwszej gwiazdki na niebie, spotkania z bliskimi czy obdarowywanie prezentami. To także dobry moment na eksperymentowanie w kuchni i próbowanie nowych smaków, albo przygotowywanie tradycyjnych przepisów w nowej odsłonie. Na świątecznym stole mogą się również znaleźć potrawy inspirowane bajkowymi postaciami Świętego Mikołaja, jego pomocników czy też różne wariacje na temat choinki (obowiązkowa przekąska!).
O, choinka!
Jeśli lubicie ubieranie choinki, ten przepis jest dla Was. A przy tym nie stracicie na niego wiele czasu – nasza choinka nie potrzebuje bombek, a jedynie smakowitego nadzienia. Raz, dwa, trzy… i gotowe! Od której gałązki zaczniecie ucztę?
Składniki:
- pasztet pieczony JBB
- ciasto francuskie
- kilka pomidorów suszonych
- jajko do posmarowania
- natka pietruszki
- sezam
Sposób przygotowania:
1. Z ciasta francuskiego wytnij dwa płaty w kształcie trójkąta.
2. Pasztet rozdrobnij widelcem i dodaj odrobinę gorącej wody, a następnie wyrób, aż powstanie w miarę luźna masa.
3. Pomidory i pietruszkę posiekaj na drobno i dodaj do masy, a następnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Gotową masę wyłóż na jeden płat ciasta francuskiego i przykryj go drugim. Brzegi ponacinaj w średniej grubości paski i skręć je, tworząc gałązki choinki. Ciasto posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
5. Tak przygotowane ciasto piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Mikołaje są wśród nas
Święty Mikołaj w trakcie pracy też może zgłodnieć, dlatego w niektórych miejscach tradycją stało się zostawianie ciasteczek i napoju dla strudzonego drogą poczciwca. Na tę okazję nie przygotowaliśmy wprawdzie ciasteczek, ale włożyliśmy dużo serca w wykonanie kanapkowych Mikołajów, którym na pewno nikt się nie oprze, a zwłaszcza zabiegany święty.
Składniki:
- kaziuk #JBB
- chleb wiejski
- masło
- papryka czerwona
- majonez
- jajko ugotowane na twardo
- czarne oliwki
Sposób przygotowania:
1. Ukrój kilka kromek chleba, podpiecz je w tosterze lub piekarniku i posmaruj masłem.
2. Wędlinę i jajko pokrój w plastry. Na grzankach ułóż kaziuka, potem jajko i przy pomocy szprycy udekoruj kanapkę majonezem, tak aby utworzyć brodę Mikołaja.
3. Z papryki wytnij czapkę i nos, a z oliwek oczy. Ho, ho, ho!
Pada śnieg, pada śnieg, dzwonią dzwonki sań...
Renifery to najlepsi i najbardziej wytrwali pomocnicy Mikołaja – w końcu muszą rozwieźć wszystkie prezenty, i to w różne strony świata. Zaproś ich do swojego domu, a pomogą poskromić niejednego niejadka.
Składniki:
- paluszki słone
- serek śmietankowy
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
Składniki na ciasto muffinkowe:
- pokrojone parówki Polanki #JBB
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 i ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
Wykonanie:
1. Składniki suche połącz ze składnikami mokrymi.
2. Dodaj pokrojone parówki.
3. Piecz około 25 minut w papilotkach do muffinek w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
4. Wystudź mufinki, posmaruj serkiem śmietankowym.
5. Nosek wykonaj z pokrojonego pomidorka, oczka z oliwki, a poroże z paluszków.
Komentarze