Świąteczne specjały od JBB
Święta to nie tylko wyczekiwanie pierwszej gwiazdki na niebie, spotkania z bliskimi czy obdarowywanie prezentami. To także dobry moment na eksperymentowanie w kuchni i próbowanie nowych smaków, albo przygotowywanie tradycyjnych przepisów w nowej odsłonie. Na świątecznym stole mogą się również znaleźć potrawy inspirowane bajkowymi postaciami Świętego Mikołaja, jego pomocników czy też różne wariacje na temat choinki (obowiązkowa przekąska!).
![Świąteczne specjały od JBB Świąteczne specjały od JBB](Resources/ar/88751/88811/163955361118a564.jpg)
O, choinka!
Jeśli lubicie ubieranie choinki, ten przepis jest dla Was. A przy tym nie stracicie na niego wiele czasu – nasza choinka nie potrzebuje bombek, a jedynie smakowitego nadzienia. Raz, dwa, trzy… i gotowe! Od której gałązki zaczniecie ucztę?
Składniki:
- pasztet pieczony JBB
- ciasto francuskie
- kilka pomidorów suszonych
- jajko do posmarowania
- natka pietruszki
- sezam
Sposób przygotowania:
1. Z ciasta francuskiego wytnij dwa płaty w kształcie trójkąta.
2. Pasztet rozdrobnij widelcem i dodaj odrobinę gorącej wody, a następnie wyrób, aż powstanie w miarę luźna masa.
3. Pomidory i pietruszkę posiekaj na drobno i dodaj do masy, a następnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Gotową masę wyłóż na jeden płat ciasta francuskiego i przykryj go drugim. Brzegi ponacinaj w średniej grubości paski i skręć je, tworząc gałązki choinki. Ciasto posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
5. Tak przygotowane ciasto piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Mikołaje są wśród nas
Święty Mikołaj w trakcie pracy też może zgłodnieć, dlatego w niektórych miejscach tradycją stało się zostawianie ciasteczek i napoju dla strudzonego drogą poczciwca. Na tę okazję nie przygotowaliśmy wprawdzie ciasteczek, ale włożyliśmy dużo serca w wykonanie kanapkowych Mikołajów, którym na pewno nikt się nie oprze, a zwłaszcza zabiegany święty.
Składniki:
- kaziuk #JBB
- chleb wiejski
- masło
- papryka czerwona
- majonez
- jajko ugotowane na twardo
- czarne oliwki
Sposób przygotowania:
1. Ukrój kilka kromek chleba, podpiecz je w tosterze lub piekarniku i posmaruj masłem.
2. Wędlinę i jajko pokrój w plastry. Na grzankach ułóż kaziuka, potem jajko i przy pomocy szprycy udekoruj kanapkę majonezem, tak aby utworzyć brodę Mikołaja.
3. Z papryki wytnij czapkę i nos, a z oliwek oczy. Ho, ho, ho!
Pada śnieg, pada śnieg, dzwonią dzwonki sań...
Renifery to najlepsi i najbardziej wytrwali pomocnicy Mikołaja – w końcu muszą rozwieźć wszystkie prezenty, i to w różne strony świata. Zaproś ich do swojego domu, a pomogą poskromić niejednego niejadka.
Składniki:
- paluszki słone
- serek śmietankowy
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
Składniki na ciasto muffinkowe:
- pokrojone parówki Polanki #JBB
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 i ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
Wykonanie:
1. Składniki suche połącz ze składnikami mokrymi.
2. Dodaj pokrojone parówki.
3. Piecz około 25 minut w papilotkach do muffinek w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
4. Wystudź mufinki, posmaruj serkiem śmietankowym.
5. Nosek wykonaj z pokrojonego pomidorka, oczka z oliwki, a poroże z paluszków.
Komentarze