Postępy w technologii browarniczej i słodowniczej
Trwa jubileuszowa, XX edycja Szkoły Technologii Fermentacji. W spotkaniu, które odbywa się w dniach 18-20 maja w Kocierzu, bierze udział ponad 150 uczestników – przedstawicieli browarów, firm i instytucji naukowych.
Szkoła Technologii Fermentacji to cykliczne spotkanie branży piwowarskiej, którego tradycja sięga aż 1996 roku. – Obecnie konferencja odbywa się co dwa lata, przy czym tegoroczna edycja ma miejsce po najdłuższej, bo aż czteroletniej przerwie spowodowanej pandemią. Mamy nadzieję, że ciekawy program spotkania wynagrodzi uczestnikom długi czas oczekiwania – mówił w czasie otwarcia prof. Aleksander Poreda z Krakowskiej Szkoły Browarniczej, przewodniczący Komitetu organizacyjnego.
W tym roku agenda spotkania to prawie 30 prelekcji (wiele wygłoszonych przez specjalistów z zagranicy) na temat nowych produktów, aktualnych trendów w świecie piwowarstwa, higieny i czystości, innowacyjnych procesów, jakości i stabilności piwa, mikrobiologii czy fermentacji. Uzupełnieniem programu jest warsztat sensoryczny oraz wycieczka do Browaru Tenczynek.
Kierunek Spożywczy pełni rolę patrona medialnego wydarzenia.
Komentarze