Letnie smaki miodów z Pasiek Rodziny Sadowskich
Lato w Pasiekach Rodziny Sadowskich ma smak prawdziwego, świeżo zebranego miodu, który osładza orzeźwiające lemoniady, sorbety i koktajle z sezonowych owoców. Sprawdza się także do marynat potraw na grilla i do sosów do sałatek. Idealnie komponuje się ze smakiem owsianek, gofrów i naleśników, bo naturalnie słodkie śniadania, obiady i podwieczorki latem smakują najlepiej! Miody w lato nabierają nowej, wyjątkowej pyszności!
Czerwcowe miodobrania w Pasiekach Rodziny Sadowskich zaowocowały zbiorami pysznego miodu rzepakowego i miodu wielokwiatowego. Świeży miód został już przelany w słoiki i jest gotowy, aby osłodzić smak lata.
Miód jako produkt naturalny, zachowuje swoje prozdrowotne walory przez dłuższy czas. Jest przydatny do spożycia nawet do trzech lat od miodobrania, pod warunkiem, że jest przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie temperatura nie przekracza 18 stopni Celsjusza. Potwierdzeniem jakości miodu jest jego krystalizacja, ponieważ jedynie prawdziwy miód ulega temu procesowi. W zależności od gatunku miodu trwa on od tygodnia do roku od miodobrania. Aby skrystalizowany produkt odzyskał swoją płynną postać wystarczy go delikatnie podgrzać, pamiętając, że zachowuje on swoje cenne właściwości jedynie do temperatury 40 stopni C.
MIÓD RZEPAKOWY to zazwyczaj pierwszy miód w corocznych miodobraniach. Odznacza się jasną barwą i kremową, maślaną konsystencją. Ma charakterystyczny lekko ostrawy smak, z mocno wyczuwalnym aromatem, który przychodzi na myśl zapach świeżo kwitnących pól rzepaku! Miód rzepakowy to prawdziwa bomba energetyczna. Duża zawartość glukozy i cukrów prostych sprawia, że jest on doskonałym sposobem na szybką regenerację sił. Poza tym wzmacnia układ krwionośny oraz moczowy, a także poprawia odporność i przynosi ulgę w alergiach i nieżytach dróg oddechowych.
MIÓD WIELOKWIATOWY pod względem składu jest najbardziej różnorodny. Również jego kolor i smak nigdy nie będzie taki sam - różnić się będzie ze względu na porę zbiorów i rodzaj kwiatów kwitnących w okolicy. Miód wielokwiatowy może zaskoczyć kolorem - bywa blady i jasny, ale również intensywny i ciemnożółty! Jego łagodny, słodki smak sprawia, że pasuje do wielu napojów i potraw. Miód wielokwiatowy doskonale wspomaga organizm w przypadku chorób alergicznych górnych dróg oddechowych np. astmie lub katarze siennym.
Miód wielokwiatowy jest bazą dla naturalnych miodów smakowych. Doskonale łączy się zarówno z nutami owocowymi, wytrawnymi, jak i pikantnymi. Liofilizowane owoce, np. żurawina, truskawka, malina, cytryna, rokitnik oraz suszone przyprawy: pieprz cayenne, czosnek, chili, kakao tworzą pyszne kompozycje smakowe, które idealnie wzbogacają smak letnich posiłków.
Komentarze