Nowoczesne technologie w przetwórstwie i analizie żywności
Wydarzenia ostatniej dekady położyły ogromny nacisk na jakość i bezpieczeństwo produkowanej żywności. Branża spożywcza, starając się sprostać tym wymaganiom, doskonali proces produkcyjny, sięga po nowe metody utrwalania żywności oraz poddaje wyrafinowanej analizie zarówno surowce, jak i gotowe produkty. W ślad za tym idą inwestycje zakładów i laboratoriów w nowoczesne maszyny do przetwórstwa oraz sprzęt analityczny.

Kluczowym elementem wpływającym na trendy w przemyśle spożywczym jest między innymi globalna konkurencja, szeroko rozumiane bezpieczeństwo żywności oraz znaczący wzrost zapotrzebowania na różnego rodzaju produkty spożywcze. Wynikiem tego produkcja spożywcza podlega systematycznej mechanizacji i modernizacji, a linie standaryzacyjne, hale produkcyjne wyposażone w różnego rodzaju mieszalniki, chłodziarki, pasteryzatory, wymienniki ciepła czy komory do mrożenia, to dziś wręcz standard wyposażenia. Wielu producentów żywności zdaje sobie sprawę z tego, że nowoczesne rozwiązania technologiczne usprawniają produkcję, a jednocześnie gwarantują bezpieczeństwo produktu, wpływając tym samym na decyzje zakupowe konsumentów. Niezależnie z jakich pobudek zakład przetwórczy dokonuje zakupu nowoczesnych maszyn oraz jaka jest ich rola w procesie produkcyjnym, cechami wspólnymi są zapewnienie bezpieczeństwa produktu oraz wysoka wydajność.
Nowatorskie rozwiązania w zakresie konstrukcji i sterowania, w które można wyposażyć maszyny przetwórcze z branży spożywczej, wpływają nie tylko na zwiększenie wydajności linii produkcyjnych czy redukcję kosztów, ale również optymalizację całego procesu wytwarzania. Innowacyjne urządzenia spożywcze dają zatem realną możliwość osiągnięcia sukcesu w nieustannie zmieniających się warunkach rynkowych. Współczesna branża spożywcza na wiele sposobów korzysta z rozwiązań oferowanych przez nowoczesną technologię. Bez tego nie byłoby możliwości prowadzenia na tak wysokim poziomie zaawansowania procesu wytwórczego, z jakim mamy do czynienia obecnie.
Wysokie ciśnienie hydrostatyczne (HPP)
W celu wpisania się w obecne trendy dostarczania polskiemu konsumentowi produktów o najwyższej możliwej wartości odżywczej, bogatej w związki biologicznie aktywne, z wyeliminowaniem dodatków do żywności, a zarazem bezpiecznej do spożycia, coraz więcej producentów wprowadza na polski rynek produkty utrwalane nowoczesnymi metodami nietermicznymi. W ten sposób dostarczany jest konsumentowi produkt pełnowartościowy i innowacyjny.
Główną metodą wykorzystywaną do nietermicznego utrwalania, a cieszącą się coraz większą popularnością na rynku, jest metoda wysokiego ciśnienia hydrostatycznego (z ang. HPP – High Pressure Processing lub HHP – High Hydrostatic Pressure). Polega na umieszczeniu produktu w opakowaniu z odpowiedniej grubości plastiku, a następnie w specjalnej komorze zalewanej zazwyczaj wodą, gdzie przykłada się wysokie ciśnienie rzędu 500-600 MPa przez kilka minut w temperaturze około 20-25oC. Po procesie utrwalania redukuje się ciśnienie do atmosferycznego, opróżnia komorę z wody, a następnie wyjmuje się produkty, osusza i nakleja etykiety.
Poza metodą wysokiego ciśnienia hydrostatycznego istnieją także inne innowacyjne metody obróbki i utrwalania żywności, jak homogenizacja wysokociśnieniowa, pulsacyjne pole elektryczne, zimna plazma, światło pulsacyjne, itp., lecz nie zostały tak powszechnie wprowadzone do ogólnoświatowego przemysłu spożywczego jak metoda HPP. Niedoskonałością metody HPP jest używanie opakowań plastikowych oraz konieczność zachowania łańcucha chłodniczego, ze względu na niewystarczającą likwidację drobnoustrojów przetrwalnikujących. Jednakże problem użytkowania opakowań plastikowych został przez producentów złagodzony poprzez wykorzystywanie do produkcji tych opakowań recyklatów z tworzyw sztucznych (nawet do 100% masy).
Komentarze