Sezon na suszone owoce!
Gdy za oknem zimno i ponuro, a jedyne o czym marzysz to ciepły koc i ulubiona herbata, zadbaj o to, by twoje posiłki były smaczne i… pełne witamin! Postaw na bakalie! To idealna alternatywa i fundament jesiennych, pełnych wartości odżywczych posiłków. Czas na sezon pełen kulinarnych inspiracji. Podpowiadamy jak urozmaicić twoją codzienną dietę. Co powiesz na wegetariańską sałatkę z rigatoni, nerkowcami i ciecierzycą? Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smakuje obłędnie!
Wystarczy, że masz 1 opakowanie nerkowców pieczonych HELIO Natura, 1/2 opakowania słonecznika łuskanego HELIO Natura, 1/2 opakowania pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura oraz 1 puszkę ciecierzycy, 1 opakowanie makaronu penne rigate, 10 dag sera fety, 1 cukinię, 2-3 pomiodry, 1 paprykę, 2-3 dymki ze szczypiorem, ok. 10 łyżek oliwy, 5-6 łyżek pikantnego ketchupu, 2-3 ząbki czosnki, sól, pieprz i po 3-4 gałązki bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu.
Makaron ugotuj do miękkości al dente. W misce wymieszaj na sos oliwę, keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze ciepły makaron włóż do sosu i wymieszaj, by makaron równomiernie pokrył się sosem. Pozostałe warzywa umyj. Cukinię pokrój w plasterki, blanszuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Pomidory i paprykę pokrój w dowolne kształty. Dymkę posiekaj ze szczypiorem. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Przygotowane składniki włóż do miski z makaronem. Tak gotową sałatkę, posyp pestkami dyni, nerkowcami, pestkami słonecznika (wskazówka: można je wcześniej uprażyć na patelni). Dodaj pokruszoną fetę i odstaw na 10-15 minut, do połączenia smaków… i voila! Pyszna i zdrowa sałatka gotowa. Sprawdzi się jako drugie śniadanie oraz szybki lunch.
A może szukasz przepisu na wykwintny obiad? Idealnie sprawdzi się grillowana polędwiczka wieprzowa ze śliwkami i morelowym sosem. Potrzebne będą: miękkie suszone śliwki HELIO So Soft, morele HELIO So Soft, 1/4 opakowania żurawiny nasączonej sokiem HELIO So Soft, 1/4 opakowania skórki pomarańczowej HELIO oraz 1 większa polędwiczka wieprzowa, 10 dag cienkich plasterków wędzonego boczku, 1 szklanka syropu pomarańczowego, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 małe gałązki rozmarynu, 3-4 łyżki żubrówki (opcjonalnie), 4-5 łyżek oliwy, zioła prowansalskie, chili, pieprz, sól.
Polędwiczkę umyj, osusz, oczyść, natrzyj czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Ostrym nożem zrób głębokie nacięcie wzdłuż polędwiczki, nie przecinając jej do końca. Śliwki skrop żubrówką i ułóż w środku naciętej polędwiczki, jedną za drugą. Polędwiczkę złóż tak, aby śliwki znalazły się w środku. Tak przygotowaną polędwiczkę ciasno owiń plasterkami boczku. Obwiąż bawełnianą nicią. Pod nitkę włóż gałązki rozmarynu. Mięso posmaruj oliwą ze wszystkich stron. Ułóż na tacce do grillowania i upiecz na grillu nad żarzącymi się węglami. W trakcie pieczenia polędwiczkę obróć. Po upieczeniu przykryj i odstaw na 5-10 minut, aby mięso doszło w środku. Usuń nici, pokrój na porcje. Morele posiekaj, zalej sokiem pomarańczowym i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż owoce się rozpadną. Sos zmiksuj, dodając ewentualnie trochę więcej soku pomarańczowego. Dorzuć żurawinę. Dopraw do smaku chili i podaj sos do grillowanej polędwiczki. Jako dodatek podaj grillowane sezonowe warzywa.
Komentarze