Partner serwisu
09 listopada 2022

Zapraszamy szkoły i przedszkola do 12. edycji programu WINIARY „Gotuj się na zmiany”

Kategoria: Aktualności

Trwa kolejna, 12. edycja programu edukacyjnego marki WINIARY – „Gotuj się na zmiany”. Jej głównym celem jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży, budowanie ich świadomości ekologicznej i odpowiedzialnego podejścia do niemarnowania żywności. A wszystko to, w angażującej i praktycznej formie – nauki poprzez zabawę. Rejestracja szkół i przedszkoli do udziału w programie w dalszym ciągu jest otwarta. Czekają ciekawe pomoce dydaktyczne, gry dla najmłodszych, ale również konkursy dla placówek dydaktycznych z atrakcyjnymi nagrodami.

Zapraszamy szkoły i przedszkola do 12. edycji programu WINIARY „Gotuj się na zmiany”

Edukacja żywieniowa – to jest to!

Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży to podstawa odpowiedzialnego podejścia do zdrowia. To również budowanie świadomości ekologicznej i zwracanie uwagi na problem marnowania żywności w Polsce, jego skalę oraz wpływ na środowisko. Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) corocznie marnowane 1,3 mld ton żywności na świecie jest źródłem emisji 3,3 Gt ekwiwalentu dwutlenku węgla[1]. Zapobieganie marnotrawieniu żywności może być więc jednym ze skuteczniejszych sposobów walki ze zmianami klimatu. Dodatkowym pozytywnym aspektem świadomego podejścia jest oszczędność pieniędzy oraz zasobów – energii, wody czy surowców. Edukacja żywieniowa jest więc konieczna i niezwykle istotna – zarówno w ujęciu zdrowotnym, jak i środowiskowym – myśląc o warunkach, w jakich przyjdzie żyć przyszłym pokoleniom.

 

Razem z WINIARY – Gotuj się na zmiany!

Marka WINIARY już od 2010 roku podejmuje działania w tym temacie w ramach programu WINIARY „Gotuj się na zmiany”. Celem inicjatywy jest budowanie świadomości dzieci oraz ich opiekunów – rodziców i nauczycieli – w obszarze odżywiania, kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych oraz szerzenie wiedzy o wpływie marnowania żywności na kondycję naszej planety. W WINIARACH wierzymy, że takie doświadczenia zdobyte na wczesnym etapie życia, zaprocentują w przyszłości. Szczególnie jeśli są podane w atrakcyjnej formie – nauki przez zabawę.

 

- Mamy świadomość, że dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym są bardzo podatne na przyswajanie wiedzy i to właśnie w tym czasie kształtują się ich postawy i spojrzenie na różne tematy, które będą miały wpływ na decyzje podejmowane w przyszłości. Nie inaczej jest z odżywianiem i wrażliwością na kwestie środowiskowe, dlatego tak ważne jest zapewnienie najmłodszym dostępu do wartościowych treści edukacyjnych, które jednocześnie będą dla nich atrakcyjne. Przygotowując program WINIARY „Gotuj się na zmiany”, wiedzieliśmy że musimy docierać nie tylko do dzieci, ale przede wszystkim do rodziców i nauczycieli, czyli osób które mają wpływ na kształtowanie nawyków żywieniowych w domu i w środowisku szkolnym. Od 2010 roku, w 11 dotychczasowych edycjach, programem zostało objętych ponad milion uczniów. W ostatniej odsłonie, zakończonej w czerwcu br., kampania digitalowa miała zasięg ponad 6,5 mln, a treści komunikacyjne w mediach zdobyły ponad 100 mln odsłon. Liczymy, że i w tym roku program będzie cieszył się dużym zainteresowaniem, a nasze materiały edukacyjne zaciekawią kolejnych podopiecznych mówi Magdalena Jabłońska, Specjalista ds. rozwoju komunikacji WINIARY.

 

W 12. edycji programu WINIARY „Gotuj się na zmiany” uczestnikom towarzyszyć będą ambasadorzy akcji – Sonia Rudolf, znana z programu Masterchef Junior i Pan Belfer, który od wielu lat wspiera dzieci w nauce, wykorzystując nowoczesne technologie i media społecznościowe. W ramach programu przygotowane zostały treści edukacyjne, które mają pomóc nauczycielom, rodzicom i samym dzieciom przyswoić wiedzę na temat odpowiedzialnego podejścia do gotowania i zdrowego odżywiania.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ