STRATEGIE GOSPODARKI CYRKULARNEJ
JAK BUDOWAĆ GOSPODARKĘ CYRKULARNĄ?
Zrównoważone produkty i procesy
Analiza każdego artykułu spożywczego i napoju może pomóc w identyfikacji różnych potencjalnych źródeł marnotrawstwa. Jakie są praktyki utylizacji? Gdzie jest przechowywana i sprzedawana żywność? Czy surowce/produkty są często gubione lub zanieczyszczone podczas transportu? Czy klienci często narzekają na obawy związane z bezpieczeństwem żywności? To najważniejsze pytania i wątpliwości dotyczące produktu, które mogą być kluczowymi wskaźnikami, jak poprawić produkt by był on „bardziej zrównoważony”.
Zmniejszenie ilość odpadów i zmiana ich przeznaczenia
Druga kwestia dotyczy badania fazy konsumenckiej i pokonsumenckiej użytkowania produktu. Firmy mogą wykorzystywać kreatywność i innowacyjność, aby zmniejszyć marnotrawstwo żywności. Jak można zachęcić klientów do udziału w gospodarce o obiegu zamkniętym? Jak można wykorzystać skalę przedsiębiorstwa, aby wzmocnić pozytywne myślenie o obiegu zamkniętym w sektorze spożywczym?
Ponowna optymalizacja łańcucha dostaw i dystrybucji
Firmy spożywcze powinny szukać optymalizacji, poznając problemy dostawców i dystrybutorów. Niezbędna jest tu znajomość praktyk partnerów lub kooperantów, ponieważ w konsekwencji mają one kluczowe znaczenie dla reputacji firmy spożywczej. Tutaj też pojawiają się pytania, które wymagają precyzyjnych odpowiedzi. Jak można zachęcić dostawców do bardziej zrównoważonego działania? Jak można wykorzystać możliwości producenta żywności, aby zachęcić partnerów do inwestowania w technologie i praktyki promujące zrównoważony rozwój?
Inwestycje w technologie widoczności w całym łańcuchu dostaw
Inwestowanie w widoczność danych może znacznie usprawnić podejmowanie decyzji. Aby zmierzyć się z komponentami łańcucha wartości, firmy wykorzystują nowe rozwiązania cyfryzacyjne, aby lepiej zrozumieć, co było wcześniej niejednoznaczne oraz by podejmować lepsze decyzje. Jakie są ambicje firmy? W jaki sposób widoczność danych może przyspieszyć realizację celów firmy w zakresie obiegu zamkniętego?
***
Biorąc pod uwagę przewidywania wzrostu populacji na Ziemi, od przemysłu spożywczego oczekuje się ogromnego wzrostu produkcji, co nieuchronnie niesie ze sobą wzrost ilości wytwarzanych odpadów. W przeciwieństwie do niektórych innych branż, surowce w przemyśle spożywczym zawierają znaczne ilości substancji bioaktywnych, których szkoda byłoby nie wykorzystać.
Przejście od tradycyjnego procesu liniowego do zamkniętego systemu cyrkularnego nie jest łatwe, ale istnieją już praktyki i wskazówki, które można zastosować. Nawet małe kroki w różnych punktach łańcucha wartości mogą mieć ogromny wpływ na stopniowe przekierowanie każdej firmy spożywczej w kierunku gospodarki cyrkularnej.
Komentarze