Partner serwisu
03 lutego 2023

Olej Palmowy w kremie Nutella

Kategoria: Aktualności

Olej palmowy stosowany w kremie Nutella jest w 100% certyfikowany przez RSPO jako zrównoważony i nie przyczyniający się do wylesiania. W Ferrero jesteśmy świadomi, że łańcuch dostaw oleju palmowego stoi w obliczu wyzwań środowiskowych, w szczególności dotyczących jego wpływu na wylesianie. Właśnie dlatego Ferrero jest liderem w prowadzeniu zrównoważonej transformacji sektora oleju palmowego i jest jedną z pierwszych firm, których olej palmowy jest w 100% certyfikowany przez RSPO.

Olej Palmowy w kremie Nutella

•    Olej palmowy Ferrero pochodzi z różnych certyfikowanych plantacji i jest przechowywany oddzielnie od tradycyjnego oleju palmowego w całym łańcuchu dostaw. Dzięki temu systemowi, 100% naszego oleju palmowego można wyśledzić do poziomu konkretnej tłoczni, gwarantując, że nie pochodzi on z plantacji, które powodują wylesianie.

•    Certyfikacja RSPO jest obecnie najlepszą istniejącą certyfikacją na rynku, która gwarantuje zrównoważony charakter upraw, wiarygodne kryteria środowiskowe i zapewnia godne warunki pracy społeczności lokalnych. RSPO opracowało zestaw kryteriów środowiskowych i społecznych, które firma musi spełnić, aby wyprodukować zrównoważony olej palmowy. Kryteria te mają na celu egzekwowanie zrównoważonych praktyk w uprawie oleju palmowego.

•    Ferrero opracowało również Kartę Oleju Palmowego Ferrero® we współpracy z dostawcami, w celu stworzenia przemysłu oleju palmowego przyjaznego środowisku. Dodatkowo Grupa jest członkiem POIG (Palm Oil Innovation Group), inicjatywy obejmującej plantatorów, producentów i organizacje pozarządowe współpracujące na rzecz pozytywnej transformacji przemysłu oleju palmowego.

•    Korzystanie z certyfikowanego oleju palmowego Ferrero prowadzi do zmniejszenia o 56% emisji gazu cieplarnianego w porównaniu do korzystania z niecertyfikowanego oleju palmowego.

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ