Partner serwisu
03 kwietnia 2023

Wielkanocny niezbędnik: najlepsze produkty i smaczne przepisy na świąteczne wypieki z Piątnicy, no bo skąd!

Kategoria: Aktualności

Wielkanoc to okazja do przygotowania wyśmienitych domowych ciast. Sekretem udanych wypieków są najwyższej jakości składniki, dlatego warto postawić na sprawdzone produkty, które zagwarantują ich wyborny smak.

 

Wielkanocny niezbędnik: najlepsze produkty i smaczne przepisy na świąteczne wypieki z Piątnicy, no bo skąd!

Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica – idealny na świąteczny sernik!

Twaróg Sernikowy z Piątnicy ma odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu, dzięki czemu do masy serowej nie trzeba już dodawać masła, a gęsta konsystencja twarogu sprawia, że sernik na jego bazie zawsze się udaje! Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów. Jest dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.

Śmietanki 30% i 36% z Piątnicy – najlepsze do ubijania!

Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji doskonale się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Śmietanka 30% produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych czy zup.

Śmietanka 36% OSM Piątnica to tradycyjna słodka śmietanka o wybornym, naturalnym smaku.
Jest gęsta i kremowa, dzięki czemu idealnie nadaje się do dekorowania i jako dodatek do deserów. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu.

Śmietana 18% OSM Piątnica – nie warzy się!

Do wielkanocnych zup czy sosów rewelacyjnie sprawdzi się Śmietana 18% marki Piątnica.
Jest to najpopularniejsza śmietana w Polsce: gęsta, kremowa oraz niezawodna – nie warzy się w gorących daniach, świetnie podkreślając ich smak. Śmietana 18% jest doskonała także jako dodatek do sałatek lub dipów. Śmietana 18% OSM Piątnica to gwarancja udanego gotowania w każdej kuchni.

Ser Mascarpone z Piątnicy – idealny dodatek do dań na słodko i wytrawnie!

Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera o gładkiej, aksamitnej konsystencji i śmietankowym smaku. Stanowi doskonałe połączenie najlepszych cech sera, masła i śmietany. Dodając go do twarogu, uzyskasz wyjątkowo kremowy sernik o delikatnym smaku! Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.

Przepisy na wielkanocne serniki z Piątnicą
Szukasz pomysłu na sernik, który uwiedzie smakiem Twoich bliskich? Sięgnij po przepisy przygotowane przez Szefów Kuchni Piątnicy.


Sernik wiedeński
Składniki na sernik:
•    1 kg Twarogu Sernikowego z Piątnicy
•    8 jajek
•    200 g cukru
•    200 g Masła z Piątnicy
•    1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki tortowej
+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki do dekoracji:
•    ulubione owoce (według uznania)
Wykonanie

1. Twaróg Sernikowy z Piątnicy połącz z budyniem lub zmieszanymi mąkami (tortową i ziemniaczaną) oraz roztopionym i ostudzonym Masłem z Piątnicy. Odstaw na bok.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Żółtka ubijaj z cukrem przez około 5 minut za pomocą miksera, aż powstanie spieniona, lekko biała masa. Delikatnie połącz ją z masą twarogową.
4. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z masą serową. Całość wlej do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz przez 100 minut w temperaturze 150°C na środkowej półce z opcją grzania góra i dół.
6. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku na 30 minut.
7. Sernik udekoruj owocami – według własnego uznania.

Rada Szefa Kuchni Piątnicy, autora przepisu Jerzego Marszałka: Ciasto szybko rośnie, więc wykładając tortownicę papierem do pieczenia przygotuj boki ok. 5 cm wyższe od formy.


Sernik krakowski

Składniki na ciasto kruche:
•    225 g zimnego Masła z Piątnicy
•    120 g drobnego cukru
•    350 g mąki
•    1 jajko
Składniki na masę serową:
•    1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
•    225 g cukru
•    100 g Śmietany 18% OSM Piątnica
•    75 g Masła z Piątnicy (miękkiego)
•    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•    30 g mąki ziemniaczanej
•    3 jajka
•    2 żółtka
•    1 pomarańcza
•    75 g rodzynek
•    30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Składniki na lukier:
•    1 cytryna
•    50 g cukru pudru
Wykonanie
Ciasto kruche:
1.    Do naczynia włóż Masło z Piątnicy, cukier, mąkę i mieszaj za pomocą miksera do połączenia składników.
2.    Stopniowo dodawaj jajka, nadal mieszając aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
3.    Podziel ciasto na dwie części i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
4.    Po upływie tego czasu połowę ciasta rozwałkuj i przełóż do formy.
5.    Ciasto nakłuj widelcem i ponownie schowaj do lodówki na ok. 10 minut.
6.    Po wyjęciu z lodówki piecz ciasto w temperaturze 200°C do momentu zrumienienia.
Masa serowa:
1.    Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy ucieraj z połową cukru, Śmietaną 18% z Piątnicy, miękkim Masłem z Piątnicy i mąką ziemniaczaną.
2.    Pod koniec ucierania dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii.
3.    W osobnej misce ubij jajka i żółtka, stopniowo dodając resztę cukru. Następnie dodaj do przygotowanej masy serowej. Dokładnie i powoli wymieszaj.
4.    Do masy dodaj 3/4 kandyzowanej skórki z pomarańczy i całość przelej na upieczony wcześniej spód.
5.    Drugą część ciasta kruchego rozwałkuj, potnij na paski ok. 2 cm i wyłóż na górę ciasta, tworząc plecionkę. Sernik piecz w 170°C przez ok. 50 minut.
6.    Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku jeszcze przez ok. 30 minut.
Lukier:
1.    Do miski wsyp cukier puder i miksuj, stopniowo dodając sok z cytryny, do uzyskania jednolitej, lekko płynnej konsystencji.
2.    Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp resztą kandyzowanej skórki pomarańczowej.

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ