Partner serwisu
10 maja 2023

Zalety LNG

Kategoria: Aktualności

Korzystanie z gazu ziemnego jest niezwykle ważne w przemyśle, szczególnie ze względu na postępującą transformację energetyczną i coraz ostrzejsze przepisy unijne dotyczące neutralności klimatycznej. Dla branży spożywczej LNG ma jednak zdecydowanie większe znaczenie niż tylko ekologiczność.

Zalety LNG

W branży spożywczej szczególnie istotne jest wykorzystanie skroplonego gazu ziemnego podczas produkcji ciepła technologicznego oraz w celach chłodniczych. Ciepło technologiczne potrzebne jest do prac typu dezynfekcja, czyszczenie oraz przy termicznej obróbce żywności (np. wędzenie, gotowanie, parzenie, wypiekanie). Ponadto LNG jest paliwem czystym niepozostawiającym śladów węglowodorów na produkcie. Nie wpływa również na zmianę smaku oraz nie wytwarza spalin.
Gdy w przedsiębiorstwie zdarzają się problemy z płynnością zasilania, które mogą być spowodowane awarią, konserwacją sieci czy formalnościami ze strony gazociągu, tymczasowa dostawa LNG pozwoli sprawnie kontynuować prace przedsiębiorstwa i uniknąć sytuacji kryzysowych.
 
Zalety LNG
Przed wszystkim warto wziąć pod uwagę aspekt ekologiczny. Ponadto kotły zasilane LNG wykazują wysoką sprawność – efektywnie pozyskują energię pierwotną z wiązań chemicznych cząsteczek surowca, a więc potrzebna jest mniejsza ilość samego paliwa niż w przypadku kotłów węglowych czy olejowych. Poza tym łatwo jest regulować ilość spalanego paliwa, a to gwarantuje wygodę w przypadku zmiennego zapotrzebowania na energię.


Niezależność to również ogromna zaleta LNG. Poza tym to także mniejsze ryzyko wystąpienia awarii niż w kotłowniach węglowych lub olejowych. Ponadto paliwo jest czyste – nawet wyciek LNG nie spowoduje zanieczyszczenia okolic instalacji.


Zredukowanie pyłów tlenków siarki i azotu oraz niska emisyjność CO2 to szczególnie istotne korzyści wynikające ze stosowania LNG. Skroplony gaz ziemny pozwala również na efektywną produkcję energii elektrycznej i ciepła w jednym procesie. Wysokosprawna kogeneracja pozwala nie tylko na oszczędności, lecz także jest niezwykle wydajna. Można wykorzystać nawet 80% potencjału paliwa.


Korzystne rozwiązanie dla branży spożywczej
Zachowanie równowagi między sprostaniem proekologicznym rygorom, rentownością i wysoką jakością oferowanych usług to wielkie wyzwanie dla przedsiębiorstw. Dla branży spożywczej skroplony gaz ziemny jest uniwersalnym, wygodnym i bezpiecznym rozwiązaniem. Warto w pełni wykorzystywać jego popularność oraz potencjał, który wyraża się m.in. we wspomnianych wyżej wysokosprawnej kogeneracji, skalowalności, możliwości jednoczesnej produkcji chłodu, czystości płomienia.


Więcej o tym zagadnieniu przeczytasz tutaj: https://duon.pl/lepiejnagaz/dlaczego-branza-spozywcza-docenia-lng/.

 

źródło: artykuł partnera
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ