Partner serwisu
18 maja 2023

Przepisy Darii Ładochy, ambasadorki Rama Używaj Jak M@sło

Kategoria: Trendy żywnościowe

Upfield, lider światowego rynku żywności roślinnej, wprowadza do sklepów w Polsce kolejną nowość: 100% naturalną, 100% roślinną i 100% funkcjonalną Ramę Używaj Jak M@sło. To wyjątkowa, roślinna alternatywa dla produktów odzwierzęcych ze względu na swoje uniwersalne zastosowanie, doskonały smak i mniejszy ślad węglowy. Rama Używaj Jak M@sło jest idealna do smarowania, gotowania i pieczenia. Ambasadorką roślinnego produktu Upfield jest Daria Ładocha, kulinarna ekspertka i pasjonatka zdrowego jedzenia, która poleca nową Ramę zamiast tradycyjnego masła.

Przepisy Darii Ładochy,  ambasadorki Rama Używaj Jak M@sło

Ciabatta z jajkiem sadzonym i warzywami

Przygotuj:

  • 4 ciabatty przekrojone na pół i ugrillowane na patelni
  • 200 g szpinaku
  • 1 łyżeczkę czosnku granulowanego
  • kilka suszonych pomidorów w oleju pociętych na paseczki
  • 1 miękkie awokado
  • kiełki słonecznika    
  • jajka  
  • 3 ogórki małosolne
  • sałatę rzymska

Rama Używaj Jak M@sło

sól, pieprz

2 łyżki czarnuszki

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść Ramę Używaj Jak M@sło, następnie dodaj szpinak i suszone pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu.

W tym samym czasie możesz przygotować awokado i ogórka małosolnego. Awokado i ogórka małosolnego obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.

Na innej patelni usmaż jajko sadzone.

Ciabatty ugrilluj na patelni grillowej.

Teraz masz już wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszną kanapkę z Rama Używaj Jak M@sło.

Grzankę posmaruj Ramą Używaj JM@sło. Następnie połóż na niej sałatę rzymską, szpinak z pomidorami suszonymi, awokado, ogórka małosolnego, a na wierzch jajko sadzone. Posyp kiełkami słonecznika i czarnuszką – gotowe!

Kokosowe risotto ze szparagami, cukinią i kalarepką

Przygotuj:

1 szklankę ryżu arborio

2 szalotki posiekane w kostkę

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

1 papryczkę chilli, drobno posiekaną

1 pęczek szparagów

1 szklankę białego wina

½ cukinii pokrojonej w plastry cienkie

½ szklanki mleczka kokosowego

2 łyżki posiekanej mięty

sok z 2 limonek

pieprz cytrynowy, sól, suszone oregano

Rama Używaj Jak M@sło

500 ml wywaru z jarzyn

½ szklanki solonych orzechów ziemnych

½ kalarepki obranej ze skórki i pokrojonej na ćwiartki

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej Ramę Używaj Jak M@sło, podsmaż czosnek, szalotkę i chilli.

Kalarepkę i szparagi pokrój na małe kawałki, a następnie dodaj na patelnię.

Po 2 minutach na patelnię wsyp ryż i dodaj przyprawy, smaż wszystko przez chwilę, a następnie zalej bulionem warzywnym, tak żeby przykrył powierzchnię ryżu. Gdy ryż będzie wchłaniał bulion, stopniowo dolewaj płyny – bulion na przemian z winem.

Po ok. 10 minutach gotowania ryżu, ułóż na wierzchu plastry cukinii, po upływie kolejnych 10 minut zalej mleczkiem kokosowym. Zagotuj, wyłącz źródło ciepła.

Dodaj sok z limonki i łyżkę Ramy Używaj Jak M@sło, by danie nabrało aksamitnej struktury. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze  świeżą miętą i orzechami. Udekoruj plasterkami limonki.

Gulasz z boczniaków z jarmużem i orzechami piniowymi

Składniki:

500 g boczniaków

1 cebula cukrowa

1 marchewka pokrojona w cienkie słupki

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

liście jarmużu

Rama Używaj Jak M@sło

1 łyżeczka papryki wędzonej

sól, pieprz cytrynowy

200 ml śmietanki sojowej

zielona pietruszka

orzechy piniowe podprażone na suchej patelni

100 g pomidorów koktajlowych

½ szklanki białego wina

1 szklanka bulionu

skórka z cytryny

Do podania: ryż, makaron albo grzanki

Przygotowanie:

W garnku podgrzej Ramę Używaj Jak M@sło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.

Dodaj grzyby pokrojone na mniejsze kawałki oraz marchewkę. Całość dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i papryką wędzoną, a następnie podlej winem.

Odparuj alkohol z wina i wlej szklankę bulionu.

Następnie dodaj śmietankę sojową, pomidory koktajlowe, jarmuż i doprowadź do wrzenia.

Na koniec dopraw skórką z cytryny, posiekaną pietruszką i orzechami piniowymi. Podawaj z ryżem, makaronem lub grzankami.

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ