Przepisy Darii Ładochy, ambasadorki Rama Używaj Jak M@sło
Upfield, lider światowego rynku żywności roślinnej, wprowadza do sklepów w Polsce kolejną nowość: 100% naturalną, 100% roślinną i 100% funkcjonalną Ramę Używaj Jak M@sło. To wyjątkowa, roślinna alternatywa dla produktów odzwierzęcych ze względu na swoje uniwersalne zastosowanie, doskonały smak i mniejszy ślad węglowy. Rama Używaj Jak M@sło jest idealna do smarowania, gotowania i pieczenia. Ambasadorką roślinnego produktu Upfield jest Daria Ładocha, kulinarna ekspertka i pasjonatka zdrowego jedzenia, która poleca nową Ramę zamiast tradycyjnego masła.
Ciabatta z jajkiem sadzonym i warzywami
Przygotuj:
- 4 ciabatty przekrojone na pół i ugrillowane na patelni
- 200 g szpinaku
- 1 łyżeczkę czosnku granulowanego
- kilka suszonych pomidorów w oleju pociętych na paseczki
- 1 miękkie awokado
- kiełki słonecznika
- jajka
- 3 ogórki małosolne
- sałatę rzymska
Rama Używaj Jak M@sło
sól, pieprz
2 łyżki czarnuszki
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść Ramę Używaj Jak M@sło, następnie dodaj szpinak i suszone pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu.
W tym samym czasie możesz przygotować awokado i ogórka małosolnego. Awokado i ogórka małosolnego obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
Na innej patelni usmaż jajko sadzone.
Ciabatty ugrilluj na patelni grillowej.
Teraz masz już wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszną kanapkę z Rama Używaj Jak M@sło.
Grzankę posmaruj Ramą Używaj JM@sło. Następnie połóż na niej sałatę rzymską, szpinak z pomidorami suszonymi, awokado, ogórka małosolnego, a na wierzch jajko sadzone. Posyp kiełkami słonecznika i czarnuszką – gotowe!
Kokosowe risotto ze szparagami, cukinią i kalarepką
Przygotuj:
1 szklankę ryżu arborio
2 szalotki posiekane w kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 papryczkę chilli, drobno posiekaną
1 pęczek szparagów
1 szklankę białego wina
½ cukinii pokrojonej w plastry cienkie
½ szklanki mleczka kokosowego
2 łyżki posiekanej mięty
sok z 2 limonek
pieprz cytrynowy, sól, suszone oregano
Rama Używaj Jak M@sło
500 ml wywaru z jarzyn
½ szklanki solonych orzechów ziemnych
½ kalarepki obranej ze skórki i pokrojonej na ćwiartki
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej Ramę Używaj Jak M@sło, podsmaż czosnek, szalotkę i chilli.
Kalarepkę i szparagi pokrój na małe kawałki, a następnie dodaj na patelnię.
Po 2 minutach na patelnię wsyp ryż i dodaj przyprawy, smaż wszystko przez chwilę, a następnie zalej bulionem warzywnym, tak żeby przykrył powierzchnię ryżu. Gdy ryż będzie wchłaniał bulion, stopniowo dolewaj płyny – bulion na przemian z winem.
Po ok. 10 minutach gotowania ryżu, ułóż na wierzchu plastry cukinii, po upływie kolejnych 10 minut zalej mleczkiem kokosowym. Zagotuj, wyłącz źródło ciepła.
Dodaj sok z limonki i łyżkę Ramy Używaj Jak M@sło, by danie nabrało aksamitnej struktury. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżą miętą i orzechami. Udekoruj plasterkami limonki.
Gulasz z boczniaków z jarmużem i orzechami piniowymi
Składniki:
500 g boczniaków
1 cebula cukrowa
1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
liście jarmużu
Rama Używaj Jak M@sło
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól, pieprz cytrynowy
200 ml śmietanki sojowej
zielona pietruszka
orzechy piniowe podprażone na suchej patelni
100 g pomidorów koktajlowych
½ szklanki białego wina
1 szklanka bulionu
skórka z cytryny
Do podania: ryż, makaron albo grzanki
Przygotowanie:
W garnku podgrzej Ramę Używaj Jak M@sło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.
Dodaj grzyby pokrojone na mniejsze kawałki oraz marchewkę. Całość dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i papryką wędzoną, a następnie podlej winem.
Odparuj alkohol z wina i wlej szklankę bulionu.
Następnie dodaj śmietankę sojową, pomidory koktajlowe, jarmuż i doprowadź do wrzenia.
Na koniec dopraw skórką z cytryny, posiekaną pietruszką i orzechami piniowymi. Podawaj z ryżem, makaronem lub grzankami.
Komentarze