A. Olkowski: Branża wzorcowo wykonała zadanie oszczędności wody
- Branża spożywcza jest branżą szczególnie wodochłonną. W zakresie gospodarki wodnej w browarach poczyniono duże postępy. 25 lat temu zużywały one 10-12 litrów wody na litr piwa. W niektórych ta wartość dochodziła nawet do 15 litrów. Dziś wyprodukowanie jednego litra piwa wymaga zużycia około 3 litrów wody. Wzorcowo wykonaliśmy zadanie oszczędności wody - powiedział Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich, podczas podczas uroczystego otwarcia VII Konferencji Naukowo-Technicznej "Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym".
W gospodarce wodnej w zakładzie spożywczym ważne są nie tylko względy ekonomiczne, ale również społeczne. Zużywając wodę musimy robić to robić tak, aby wystarczyło jej nam na dłużej, dla przyszłych pokoleń. Wodą trzeba racjonalnie gospodarować.
Fot.: Adam Wita