Woda szara w przemyśle spożywczym
W panelu II: „Znaleźć sposób na wodę” wystąpi dr hab. inż. Agnieszka Nawirska -Olszańska z referatem pt.: „Woda szara w przemyśle spożywczym”.
W referacie zostanie poruszona tematyka deficytu wody użytkowej w kraju. Kolejną kwestią, o której będzie można usłyszeć to ograniczenie ilości ścieków odprowadzanych do kanalizacji. Ważnym tematem jest również oszczędność związana z zakresem opłat za korzystanie ze środowiska.
Agnieszka Nawirska - Olszańska - urodziła się w 1964 roku w Wałbrzychu, tam skończyła szkołę średnią. W roku 1991 ukończyła Politechnikę Wrocławską, Wydział Inżynierii Środowiska; w tym samym roku rozpoczęła pracę na Akademii Rolniczej we Wrocławiu na stanowisku asystenta w Katedrze Technologii Przetwórstwa Owoców i Warzyw. W roku 2000 uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych o specjalizacji technologia żywności i żywienie człowieka. W roku 2012 uzyskała tytuł doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplina: technologia żywności i żywienia.
Szczególne zainteresowania to przetwórstwo owoców i warzyw oraz ochrona środowiska w przemyśle spożywczym. Tematyka poruszana w artykułach dotyczy głównie zagadnień związanych z ochroną środowiska w przemyśle spożywczym, surowców roślinnych i ich przetwórstwa oraz bezpieczeństwa i higieny pracy.
Komentarze