Warsztaty na początek Jesiennego Spotkania Browarników
“Ocena organoleptyczna piwa kluczem do prawidłowej kontroli przebiegu fermentacji” – szkolenie piwowarskie o takim tytule zostało zorganizowane w przeddzień konferencji Jesienne Spotkanie Browarników.
Warsztaty prowadzili specjaliści z Krakowskiej Szkoły Browarniczej: Aleksander Poreda, Olga Hrabia, Katarzyna Fulara i Agata Soszka. W ramach szkolenia został zaprezentowany wykład pt. "Przemiany biochemiczne podczas fermentacji – wytwarzanie produktów ubocznych fermentacji", a w drugiej części odbyła się sesja degustacyjna umożliwiająca poznanie kluczowych atrybutów jakościowych młodego piwa.
W warsztatach wzięło udział ponad 40 osób,podzielonych na 3 grupy.
Krakowska Szkoła Browarnicza to zespół naukowców zaangażowanych w organizację edukacji i badań naukowych oraz współpracy z przemysłem w zakresie słodownictwa i browarnictwa. Obejmuje działalność akademicką, badawczą i naukową oraz usługi w sektorze piwowarskim. Współpracuje z uniwersytetami, browarami i firmami z branży w wielu projektach, które wspierają rozpowszechnianie i wykorzystanie wiedzy, technologii i surowców w branży piwowarskiej.
***
x
XIX Jesienne Spotkanie Browarników odbywa się w dniach 27-28 września w Wiśle. Organizatorem konferencji jest BMP (wydawca m.in. magazynu Kierunek Spożywczy). Rolę Honorowych Gospodarzy pełnią: Kompania Piwowarska SA Tyskie Browary Książęce oraz Browar Jastrzębie.
Komentarze