dr hab. Anna M. Klepacka moderatorem debaty o śladzie węglowym przemysłu rolno-spożywczego
W debacie zostaną poruszone takie tematy jak rola odnawialnych źródeł energii; współpraca między sektorami (rząd, naukowcy, organizacje pozarządowe) oraz zmiany regulacyjne i prawne potrzebne do realnego zmniejszenia emisji CO2 w przemyśle spożywczym.
Debata pt.: "Minimalizowanie śladu węglowego w przemyśle rolno-spożywczym" odbędzie się 13 czerwca, podczas Kongresu Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym, w Przechlewie.
Spotkanie będzie moderować dr hab. Anna M. Klepacka z Zakładu Ekonomii Wsi, Profesor Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk. W swojej codziennej pracy, przedmiotem jej badań jest tematyka związana z rolnictwem, ekonomiką ogrodnictwa, ekonomiką leśnictwa, recyklingiem oraz obszarami wiejskimi. Badania prowadzi głównie w ujęciu lokalnym oraz regionalnym. Najważniejsze są dla niej cztery obszary badawcze: rola rolnictwa i gospodarstw rolnych w produkcji energii odnawialnej jako determinanta rozwoju zrównoważonego obszarów wiejskich; efektywność produkcji mleka; rynek wybranych produktów rolnych i leśnych oraz recykling tworzyw sztucznych.
Uczestnicy, którzy potwierdzili swój udział w debacie:
- Anita Bednarek, Sustainability & Strategy Development Manager, GOODVALLEY
- Jacek Dach, prof. dr hab. inż., Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- Sylwia Koch-Kopyszko, Prezes Zarządu, Stowarzyszenie Zielony Gaz dla Klimatu
- Dariusz Bojsza, Prezes Zarządu, Stowarzyszenie Inicjatywa dla Środowiska
***
Organizatorem Kongresu Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym. Zrównoważona Produkcja od Pola do Stołu jest firma BMP, wydawca czasopisma „Kierunek SPOŻYWCZY” oraz portalu kierunekspozywczy.pl.
Komentarze