Partner serwisu
20 maja 2024

dr hab. Anna M. Klepacka moderatorem debaty o śladzie węglowym przemysłu rolno-spożywczego

Kategoria: Kongres Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym

W debacie zostaną poruszone takie tematy jak rola odnawialnych źródeł energii; współpraca między sektorami (rząd, naukowcy, organizacje pozarządowe) oraz zmiany regulacyjne i prawne potrzebne do realnego zmniejszenia emisji CO2 w przemyśle spożywczym.

Debata pt.: "Minimalizowanie śladu węglowego w przemyśle rolno-spożywczym" odbędzie się 13 czerwca, podczas Kongresu Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym, w Przechlewie.

Spotkanie będzie moderować dr hab. Anna M. Klepacka z Zakładu Ekonomii Wsi, Profesor Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk. W swojej codziennej pracy, przedmiotem jej badań jest tematyka związana z rolnictwem, ekonomiką ogrodnictwa, ekonomiką leśnictwa, recyklingiem oraz obszarami wiejskimi. Badania prowadzi głównie w ujęciu lokalnym oraz regionalnym. Najważniejsze są dla niej cztery obszary badawcze: rola rolnictwa i gospodarstw rolnych w produkcji energii odnawialnej jako determinanta rozwoju zrównoważonego obszarów wiejskich; efektywność produkcji mleka; rynek wybranych produktów rolnych i leśnych oraz recykling tworzyw sztucznych.

Uczestnicy, którzy potwierdzili swój udział w debacie:

  • Anita Bednarek, Sustainability & Strategy Development Manager, GOODVALLEY
  • Jacek Dach, prof. dr hab. inż., Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Sylwia Koch-Kopyszko, Prezes Zarządu, Stowarzyszenie Zielony Gaz dla Klimatu
  • Dariusz Bojsza, Prezes Zarządu, Stowarzyszenie Inicjatywa dla Środowiska

***

Organizatorem Kongresu Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym. Zrównoważona Produkcja od Pola do Stołu jest firma BMP, wydawca czasopisma „Kierunek SPOŻYWCZY” oraz portalu kierunekspozywczy.pl.

źródło: BMP
fot. dr hab. Anna M. Klepacka
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ