Trwa Kongres Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym
Ponad 80 uczestników z 31 firm i zakładów, 18 prezentacji, 2 wycieczki techniczne. Tak ogólnie, w liczbach, wygląda pierwsza edycja Kongresu Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym. Zrównoważona Produkcja od Pola do Stołu. Celem wydarzenia jest rozwój wiedzy i świadomości odnośnie dobrych praktyk związanych ze zrównoważoną produkcją, wymiana wiedzy o obniżaniu kosztów energii, własnych źródłach (z naciskiem na biogaz), redukowaniu śladu węglowego.
Uczestników powitał Mateusz Grzeszczuk, prezes zarządu BMP Sp. z o.o. Sp. K., przypominając, że koszty energii mogą stanowić aż 40% ogólnych kosztów przedsiębiorstwa. Podkreślił, że w związku z tym każdy procent oszczędności energii to ogromna wartość dla zakładu. Następnie krótko opowiedział o cenach energii oraz o systemie energetycznym w Polsce, w którym OZE stanowi obecnie 27%.
– Jest nam niezmiernie miło gościć państwa w „Dolinie Dobra”. Możecie bowiem – już nie tylko „ze słyszenia”, ale „na żywo” zobaczyć, jak wygląda, jak nasza firma rozumie misję związaną z produkcją żywności i rolnictwem przyjaznym klimatowi – powitał gości Paweł Nowak, prezes Goodvalley (firma ta pełni rolę Honorowego Gospodarza konferencji), zapraszając równocześnie do dwóch biogazowni rolniczych należących do tej spółki.
– Na naszych banerach widać logo Goodvalley z wyróżnioną cyfrą „30”, bowiem taki jubileusz obchodzimy w tym roku. Mamy korzenie skandynawskie, co przypominam zachęcając państwa do inspirowania się doświadczeniami innych. A wzorce skandynawskie są wyprzedzające, jeśli chodzi o patrzenie na świat, co mam nadzieję zobaczycie i usłyszycie podczas tej konferencji. Zapraszam zatem do korzystania z naszego doświadczenia i wiedzy, która – mam nadzieję – przyda się w codziennej pracy – mówił P. Nowak.
Prezes zarządu BMP podziękował wszystkim partnerom, którzy pomogli w organizacji pierwszej edycji wydarzenia. To: Honorowy Gospodarz Goodvalley; Patron Honorowy Ambasada Królestwa Danii; Patroni Merytoryczni: Polskie Stowarzyszenie Zarządzania Majątkiem Technicznym, Polska Izba Ekologii, Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. oraz Patroni Medialni: Magazyn Biomasa, Kwartalnik Ekologia, Magazyn Kierunek Spożywczy oraz portal www.kierunekspozywczy.pl.
Program kongresu to wiele interesujących tematów, takie jak własne źródła energii w zakładach, ograniczanie energochłonności, zarządzanie energią, zrównoważony rozwój oraz obliczanie śladu węglowego w przemyśle spożywczym.
Kongres składa się z czterech paneli tematycznych:
- Z energią przyszłości,
- Z nową energią,
- Z mniejszą energią,
- Z czystszą i pewną energią.
Oprócz referatów ciekawym punktem agendy będą także: debata pt. „Minimalizowanie śladu węglowego w przemyśle rolno-spożywczym” oraz wycieczki techniczne do Fermy Koczała Goodvalley oraz Biogazowni Koczała, a także do Zakładu rolnego Goodvalley oraz Biogazowni Pawłówko. To doskonała okazja, aby na żywo zobaczyć, jak ze zrównoważonym zarządzaniem energią radzi sobie Gospodarz Honorowy wydarzenia.
AKTUALIZOWANĄ GALERIĘ ZDJĘĆ ZNAJDZIESZ TUTAJ
***
Kongres Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym odbywa się w dniach 13-14 czerwca 2024 r. w hotelu Aubrecht k. Przechlewa. Organizatorem wydarzenia jest firma BMP, a Honorowym Gospodarzem – Goodvalley.
Komentarze