O futURe factory, czyli na konferencji Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym
Ponad 250 uczestników – specjalistów z działów UR zakładów spożywczych oraz z firm dostarczających nowoczesne rozwiązania – bierze udział w 17. edycji konferencji Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym, która odbywa się 4-5 marca we Wrocławiu.

Automatyzacja procesów. Nowe wymogi cyberbezpieczeństwa. Zwiększenie efektywności i zmniejszenie kosztów procesów produkcyjnych z wykorzystaniem AI. Rola cyfrowych narzędzi. Zastosowanie robotów współpracujących. Zarządzanie remontami. Skuteczne reagowanie na nieprzewidziane zdarzenia. Minimalizacja zużycia energii… – to fragmenty tytułów niektórych referatów prezentowanych podczas tegorocznej konferencji. Wiele wystąpień dotyczy wykorzystania nowoczesnych rozwiązań, w tym sztucznej inteligencji, do czego nawiązał podczas otwarcia Mateusz Grzeszczuk, prezes BMP – firmy organizującej spotkanie: „Jak powiedział Andrew Ng, ekspert AI, dane są nową ropą naftową, a sztuczna inteligencja to nowa elektryczność. Cyfrowa transformacja przemysłu to klucz do przyszłej konkurencyjności”.
Wyzwania w programie
Szanse, zagrożenia, problemy działów UR, a przede wszystkim sposoby, jak je rozwiązać – to kwestie poruszane w czasie 28 prelekcji czy podczas rozmów na 40 stoiskach. „Starzejący się sprzęt, brak zasobów i personelu, niedostateczne zrozumienie nowych technologii, brak integracji między działami to największe z wyzwań, jakim musicie państwo dziś sprostać w waszych zakładach” – kontynuował M. Grzeszczuk.
Dodał, że polskie fabryki powinny inwestować w modernizację parku maszynowego, szkolenie personelu oraz wdrażanie nowoczesnych systemów zarządzania utrzymaniem ruchu. Kluczowe jest również promowanie kultury ciągłego doskonalenia i otwartości na innowacje, co pozwoli na skuteczne dostosowanie się do dynamicznie zmieniających się warunków rynkowych.
Sposobem na podniesienie UR na wyższy poziom jest także dzielenie się wiedzą, doświadczeniami np. z wdrożonych inwestycji. A jedną z bardziej spektakularnych w przemyśle spożywczym w ostatnich latach było otwarcie zakładu PepsiCo w Świętem koło Wrocławia (PepsiCo pełni rolę Honorowego Gospodarza wydarzenia). – Jest mi niezmiernie miło przywitać na 17. edycji konferencji. Mam nadzieję, że będzie to owocny i ciekawy czas dla państwa. Jutro wizyta w naszej fabryce – jestem przekonany, że to wyjątkowa, inspirująca okazja do zobaczenia nowoczesnych rozwiązań, jakie tam wykorzystujemy – zaznaczył Dominik Dobry, kierownik UR w fabryce PepsiCo w Świętem. Ten supernowoczesny obiekt będzie można zobaczyć podczas wycieczki technicznej na zakończenie konferencji.
***
17. edycja konferencji Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym odbywa się 4-5 marca 2025 r. we Wrocławiu. Organizatorem wydarzenia jest BMP Sp. z o.o. – wydawca magazynu Kierunek Spożywczy i portalu kierunekspozywczy.pl
Komentarze