Od redakcji | |
Temat numeru 1/2006 | |
Podsumowanie roku 2005 – komentarze autor | 5 |
Co warto wiedzieć o Browarze Łomża Aleksandra Wojnarowska | 7 |
Chcemy rosnąć szybciej niż branża Rozmowa z Andrzejem Rutkowskim | 9 |
Polmos z duszą czyli jak się robi wódkę w Krakowie Aleksandra Wojnarowska, Przemysław Płonka | 10 |
Restauracja browarów restauracyjnych Andrzej Sadownik | 14 |
Do tej warzelni będzie się wracać… Rozmowa z Krzysztofem Ozdarskim | 16 |
Na poznańskim Rynku Aleksandra Wojnarowska | 17 |
Chciałem stworzyć piwo z „sercem” Rozmowa z Hubertem Buksowiczem | 19 |
Piwo pod Wawelem Rozmowa z Danielem Bociańskim | 20 |
Haust piwa z Zielonej Góry Katarzyna Mocek | 22 |
Zapraszamy do Łodzi Anna Diowksz | 23 |
Maszyny i urządzenia | |
Centralne stacje mycia oferowane na polskim rynku Sylwia Mierzejewska, Jarosław Diakun | 24 |
Aseptyczne przetwarzanie gotowych artykułów spożywczych z zastosowaniem skrobakowego wymiennika ciepła Contherm® Alfa Laval | 28 |
Nowoczesne technologie Atlas Copco dla branży napojów Cezary Skrzypiński | 30 |
Bezpieczeństwo produkcji | |
Ewolucja BHP Andrzej Brudzyński | 32 |
Aktualne akty prawne dotyczące produkcji żywności Paweł Nowicki | 34 |
Centrum Zaawansowanych Technologii AgroTech – skierniewicki klaster ogrodniczy Lech Michalczuk | 37 |
Możliwości występowania glutenu w napojach alkoholowych Maria Balcerek | 40 |
Technologie | |
Aspekty stabilności smakowej Markus Hermann, Martina Schütz, Werner Beck | 43 |
Chłodzenie brzeczki piwnej dawniej i dziś Tadeusz Rzemieniuk | 49 |
Systemy informatyczne | |
Sposób organizacji informacji dla potrzeb systemu klasy CMMS Andrzej Loska | 52 |
Opakowania, znakowanie | |
Wchodzimy w nowe segmenty rynku Rozmowa z Andrzejem Dużyńskim | 55 |
Czy tylko rozdmuch? Przegląd możliwości technologicznych przy produkcji butelek PET Jan Karch | 56 |
Odzysk i recykling. Szanse i zagrożenia Agnieszka Jaworska | 58 |