Od redakcji |
Szanowni Czytelnicy
Na świecie rośnie zapotrzebowanie na żywność. Wg niektórych prognoz do 2050 roku będziemy musieli podwoić produkcję żywności. Główny ciężar produkcji „spadnie” na kraje leżące w klimacie umiarkowanym. Perspektywy są więc niezłe. Czy będziemy w stanie je wykorzystać? Mówiąc o produkcji nie należy zapominać o bezpieczeństwie, nie tylko samego produktu ale także procesu technologicznego. W świetle ostatnich wypadków (poważny wyciek amoniaku w zakładach mięsnych oraz wybuch pyłu cukrowego w cukrowni) widzimy, że o bezpieczeństwie mówić nigdy dość. W odpowiedzi na zapotrzebowanie czytelników nasza redakcja zorganizowała w listopadzie specjalistyczną konferencję poświęconą tej właśnie tematyce. W numerze publikujemy relację z imprezy.
Miniony rok stanął pod znakiem podwyżek cen surowców i dobrej prosperity dla polskich rolników. Gorzej z przetwórcami. Nadszedł czas na pierwsze podsumowania. Przedstawiciele organizacji branżowych, firm oraz dostawców urządzeń i technologii przygotowali dla Państwa bilans minionego roku z perspektywy swoich organizacji. Zapraszając Państwa do lektury, życzę jednocześnie powodzenia w roku 2008, obfitych zbiorów, niskich cen surowców, zwiększenia podaży opakowań na rynku, wzrostu zamożności społeczeństwa, zrealizowania planów i marzeń. A także doskonalej pogody, od której tak wiele zależy.
Redaktor wydania
Aleksandra Wojnarowska
|
|