Od redakcji |
Degustacji piwa nigdy nie za wiele. Ale żeby móc w odpowiedni sposób oceniać piwo, należy poznać jego właściwości. Pierwszym ku temu krokiem będzie seria artykułów dotyczących sensoryki autorstwa Macieja Chołdrycha. Człowieka, który zawodowo zajmuje się prowadzeniem szkoleń z zakresu degustacji. W tym numerze piwa pszeniczne.Polski rynek piwa – jak się zdaje – osiągnął nasycenie. Czy browarom uda się sprzedać jeszcze więcej? Rzeczą mało znaną na polskim rynku są napoje na bazie słodu. Postanowiliśmy zaprezentować Państwu materiał z tego zakresu. Czy jest to nisza, z której warto skorzystać?Za nami sporo branżowych spotkań. Praktycznie na wszystkich z nich przewijało się pytanie: jak przetrwać? oraz: czy można zarobić na kryzysie? Podwyżki akcyzy, konflikty rolników z przetwórcami, kryzys światowy. Co nam przyniesie rok 2009? Dziś więcej Polaków niż przed rokiem z niepokojem patrzy w przyszłość. Zapraszam Państwa do podsumowania roku 2008, przygotowanego specjalnie dla naszych Czytelników przez przedstawicieli przemysłu i organizacji branżowych.Z życzeniami wielu okazji do uśmiechu w roku 2009, zapraszam do lektury aktualnego wydania. |
|