Od redakcji |
Rozwiązać tajemnice wody
Na tym świecie nie znam nic bardziej tajemniczego od wody” – napisał kiedyś Emil Cioran, pisarz rumuński. Przemysł spożywczy wykorzystuje ją każdego dnia – przy spławianiu surowca, myciu, płukaniu, pasteryzacji, ogrzewaniu i chłodzeniu, do wytwarzania pary technologicznej czy wreszcie jako składnik produktów. Z tego powodu musi – symbolicznie – odkrywać jej tajemnice. Poznawać nowe technologie uzdatniania, odzysku, oczyszczania – zwłaszcza w obliczu zaostrzających się norm związanych z ochroną środowiska. W laboratoriach uczelnianych i działach badawczo-rozwojowych firm w Polsce i na świecie prowadzone są prace nad nowymi rozwiązaniami w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, pozwalającymi na ograniczenie ilości zużycia wody i produkcji ścieków.
Temat wody i ścieków w przemyśle spożywczym jest niezwykle szerokim zagadnieniem. Poświęcamy mu kilka artykułów w bieżącym wydaniu, jak i całą konferencję naukowo-techniczną, podczas której poruszone zostaną kwestie m.in. kontroli jakości wody czy właśnie wspomnianych innowacji w gospodarce wodno-ściekowej. Podczas jednego z wykładów dr inż. Krystyna Malińska z Politechniki Częstochowskiej opowie o nowych technologiach wykorzystujących np. algi do oczyszczania ścieków, technologiach pozyskiwania energii z surowców biodegradowalnych (biometanizacja, mikrobiologiczne ogniwa paliwowe), jak również odzysku cennych substancji ze ścieków.
W tym zakresie ciekawe są również zamieszczone w „AP” artykuły poświęcone nanotechnologii (nanofiltracja może zastępować tradycyjne metody dezynfekcji związkami chloru) czy walce z Alicyclobacillus acidoterrestris, w której niezbędna jest kontrola wody używanej w zakładzie.
Życzę Państwu, żeby zarówno lektura Agro Przemysłu, jak i uczestnictwo w organizowanej przez nas konferencji, pozwoliły na wyjaśnienie choć kilku kolejnych
„tajemnic” wody. |
|
Temat numeru 2-3/2013 |
Bieluch nie będzie już nieśmiały Rozmowa z Waldemarem Skibińskim, prezesem SM Bieluch | 8 |
Bezpieczeństwo produkcji |
Uwaga! Gryzonie! Agnieszka Nawirska-Olszańska | 12 |
Czy potrzebujemy superinspekcji? Izabela Szamrej | 16 |
Woda i ścieki |
Nanosrebro do korekcji wody w układach chłodzących Iwona Kłosok-Bazan | 22 |
Walka z Alicyclobacillus acidoterrestirs Leszek Jaszczak | 26 |
Sposób na ścieki z mleczarni Agnieszka Nawirska-Olszańska | 32 |
I nnowacje w pomiarze temperatury Andrzej Brodowicz | 37 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
Magiczne przyprawy, czyli co browary „wrzucają” do piwa Paweł Błażewicz | 40 |
Gęstwa drożdżowa jest akcyza, czy nie? Teresa Sławińska-Choryło | 44 |
Absurdy z absyntem Leszek Wiwała | 46 |
Analizy |
Renesans żurawiny Dorota Kręgiel | 50 |
Enzymy i preparaty enzymatyczne w przetwórstwie żywności Lesław Juszczak | 54 |
W wersji nano… Magdalena Sikora | 60 |