Od redakcji | |
Temat numeru 2/2009 | |
Czarne chmury nad browarami Andrzej Igras | 5 |
Wino stołowe dominuje Norbert Filiński | 7 |
Akcyza a nielegalna sprzedaż alkoholu Leszek Wiwała | 8 |
Techmilk 2009 Aleksandra Wojnarowska | 12 |
Düsseldorf stolicą Altbiera Marek Suliga | 14 |
Odkrywcze sposoby degustacji Rozmowa z Maciejem Chołdrychem | 16 |
Piwo Roku 2008 Adam Kuźmicki | 18 |
Zdrowie owocu ma smak Aleksandra Wojnarowska | 19 |
(D)ocenić piwo Maciej Chołdrych | 20 |
Niezapomniane marki Adam Bogacz | 23 |
Mikrobiologia | |
Flokulacja drożdży. Parametry procesu fermentacji determinujące jego przebieg Aleksander Poreda, Iga Gojniczek, Piotr Antkiewicz | 27 |
Technologie | |
Intensyfikacja produkcji etanolu. Nowe, energooszczędne i wydajne technologie Joanna Kawa-Rygielska | 32 |
Surowce i składniki | |
Suplement diety – środek spożywczy czy alternatywa produktu rolniczego? Bożena Waszkiewicz-Robak | 34 |
Właściwości antyoksydacyjne warzyw, owoców i przetworów Anna Sokół-Łętowska, Alicja Z. Kucharska | 38 |
Utrzymanie ruchu | |
Wskaźniki w utrzymaniu ruchu Jerzy S. Kot | 43 |
Beztlenowe metody oczyszczania ścieków Krzysztof Barbusiński | 46 |
Zwalczanie bakterii nitkowatych. Doświadczenia własne Alicja Kamińska | 50 |
Problem oczyszczania ścieków pochodzących z produkcji koncentratów owocowych Anna Kasprzak | 54 |