Od redakcji | |
Spowolnienie gospodarcze nie oszczędziło sektora żywnościowego. Konsumenci, którzy boleśnie odczuli znaczne osłabienie swojej siły nabywczej, zwrócili się ku tańszym produktom sprzedawanym przez sklepy pod własną marką. Mimo powyższego, badania przeprowadzone przez PricewaterhouseCoopers wśród dużych fi rm spożywczych na świecie potwierdziły odporność sektora na kryzys. Rentowność fi rm objętych kwestionariuszem spadła o około jedną czwartą, podczas gdy w innych sektorach marże zostały obcięte o połowę. Na wyniki ostatniego kwartału 2009 r. na polskim rynku także mocno zapracowali wytwórcy żywności. Wysokiem przyrostem zysków popisali się producenci słodyczy, dobre wyniki notowały spółki bakaliowe. Rynek to docenił. WIG-Spożywczy w przeciągu lutego i połowy marca zyskał ponad 12 proc. Konkurencja nie śpi, a rynek zmienia się dynamicznie. Dziś, aby sprostać wyzwaniom, należy produkować tanio, a jednocześnie jak najmniej ingerować w środowisko naturalne. Nasza redakcja stara się nadążać za aktualnymi trendami, dlatego w numerze znajdziecie Państwo sporo materiałów dotyczących tej problematyki: od gospodarki wodno-ściekowej, poprzez efektywność energetyczną i odnawialne źródła energii. Temat oszczędności i optymalizacji produkcji wraca jak bumerang na wszystkich spotkaniach branżowych. Bo niby dlaczego płacić za odprowadzanie ścieków, skoro można z nich wyprodukować energię? Ale czy warta skórka wyprawki? Czy przyszłe korzyści zrekompensują niejednokrotnie wysokie nakłady inwestycyjne? Zapraszam Państwa do dyskusji i dzielenia się Waszymi doświadczeniami. Nasze łamy są dla Was otwarte. | |