Od redakcji | |
Za oknem maj. Kilka promieni słońca i świat od razu wygląda lepiej.Czy wiosna przyniesie nowe, odważne przedsięwzięcia?Pewne światło na sytuację w browarnictwie da namniewątpliwie rozmowa z Jackiem Gerulą, dyrektorem ds. techniczno-produkcyjnych w Grupie Żywiec, którą publikujemy na pierwszych stronach Agro Przemysłu. Ostatnie zmiany właścicielskie dotyczące browaruw Koszalinie pozwalają nam też przypuszczać, iż w browarnictwie tematów do działu „z życia branży” z pewnością nam nie zabraknie, jak i tematów technicznych i technologicznych. Czy przetwórcy dogadają się w końcu z sadownikami? Z pewnością Krajowa Unia ProducentówSoków robi wszystko, aby tak się stało. Na początku kwietnia w Warszawie odbyła sięważna debata na temat współpracy, z której relację publikujemy w aktualnym wydaniu. Więcej dowiemy się z pewnością podczas majowego międzynarodowego sympozjum Krajowej UniiProducentów Soków w Zakopanem. Za nami też druga edycja „technicznej” konferencji owocowo-warzywnej, odbywającej sięod dwóch lat w Warce. Gorąca relacja oczywiście na łamach wydania. Nie ulega wątpliwości, że gospodarka wodno-ściekowa odgrywa niezwykle istotną rolę,szczególnie w branży spożywczej. Agro Przemysł został patronem medialnym II konferencji naukowo-technicznej „Woda i ścieki w przemyśle spożywczym”. Obszerną relację z obrad oraz artykułyprzeglądowe z tego zakresu znajdziecie Państwo w aktualnym wydaniu. Mamy tez nadzieję zespotkamy się podczas targów WOD-KAN w Bydgoszczy. Temat wydaje nam się na tyle ważny,iż będziemy systematycznie publikować materiały z tego zakresu. Zapraszam serdecznie do lektury i wiosennie pozdrawiam | |