Od redakcji |
Zdrowie to podstawa
Przez kilka tygodni zielone ogórki zalegały w warzywniakach bądź na targowiskach. Wszyscy oczywiście pamiętamy, czym było to spowodowane i do czego w efekcie ta sytuacja doprowadziła. Panika, która pojawiła się na rynku, wcale nie dziwi. Każdy chce spożywać tylko zdrowe warzywa czy owoce. O tym, jak doszło do słynnego skażenia, możecie Państwo przeczytać w artykule pt. „Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem”.
Trend „zdrowej żywności” powoduje w nas coraz bardziej selektywne wybieranie produktów z półek sklepowych czy wnikliwe czytanie etykiet na opakowaniach. Ale przecież nie tylko konsumenci, klienci mają również dociekać prawdy. To producent żywności powinien pamiętać o prawie, jakie jest nałożone na niego, a które wiąże się z bezpieczeństwem żywności na etapie produkcji, przetwarzania czy dystrybucji. O obowiązkach, do których są zobligowani wytwórcy – więcej w materiale „Nieodpowiedzialność – nie bezkarna”.
W poszukiwaniu tej „zdrowej żywności” coraz częściej odsyłani jesteśmy do żywności ekologicznej. Jest ona dobrze rozwinięta poza granicami naszego kraju. Polska zaczyna dopiero raczkować na tym polu. Jakie są problemy i perspektywy ekologicznego gospodarstwa – opowiada Maria Janas, właścicielka jednego z takich gospodarstw. Coraz częściej wybieramy żywność ekologiczną, coraz częściej próbujemy też produktów regionalnych – o sukcesach, które odnoszą dziś małe zakłady piwowarskie rozmawiamy z Mariuszem Supadły, prezesem Sulimar Sp. z o.o.
Zdrowa, ekologiczna, bezpieczna, smaczna żywność i napoje. Nigdy nie jest idealnie… Trzeba się spodziewać, że jakaś część produktów spożywczych może zawierać coś w sobie. Czym wzbogacana jest żywność? Zapraszam do działu „Dodatki do żywności”. |
|
Temat numeru 3/4 2011 |
Polskie Zboża 2011 za nami Ewa Rutkowska | 10 |
Od pomysłu do potęgi Rozmowa z Teresą Mokrysz, właścicielką Grupy Mokate | 12 |
Herbaciany świat Daria Łaba | 15 |
Zdrowa i bezpieczna żywność |
Ekologiczna inwestycja w przyszłość Natalia Dusek | 20 |
Nieodpowiedzialność – nie bezkarna Izabela Szamrej | 23 |
Dodatki do żywności |
Zagrożenia biologiczne – co kryje żywność? Lesław Juszczak | 28 |
Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem Dorota Wójcik | 34 |
Trwała żywność Agnieszka Nawirska-Olszańska | 36 |
Czym wzbogaca się żywność i po co? Izabela Szamrej | 44 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
Powrót do przeszłości Przemysław Płonka | 48 |
Co kusi w piwie? Czyli o zagadkowym drinkability Maciej Chołdrych | 51 |
Ile piją Polacy? Leszek Wiwała | 54 |
Mleczarstwo |
Chcemy wprowadzić hit Rozmowa z Janem Piechowiakiem, prezesem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Głubczyce | 57 |
Nowoczesny zakład z mobilną oczyszczalnią Angelika Gajewska | 60 |
Utrzymanie ruchu |
Informacje w utrzymaniu ruchu Arkadiusz Burnos | 62 |