Od redakcji | |
W jaki sposób zabezpieczyć się przed skokami cen? Czy jest to w ogóle możliwe? Takie pytania zadają sobie specjaliści sektora żywnościowego. Niepewna sytuacja co do możliwości stosowania GMO, promocja upraw roślin energetycznych, zmiany strukturalne w polskim rolnictwie i ogrodnictwie oraz wpływ światowego rynku na sytuację polskich producentów i przetwórców nie pozwalają dać klarownej i jednoznacznej odpowiedzi. Niektóre aspekty rynku żywnościowego próbowali przeanalizować uczestnicy konferencji zorganizowanej 17 czerwca przez Związek Prywatnych Przetwórców Mleka. Zapraszam Państwa do zapoznania się z relacją z obrad (s.14). W numerze znajdziecie Państwo także ciekawy artykuł dot. biopaliw i ich wpływu na przeróżne aspekty naszego życia (s.27) Przetwórstwo spożywcze to także odpowiednia jakość maszyn i urządzeń. W aktualnym numerze pochyliliśmy się szczególnie nad kwestią korozji. Problematyka ochrony przed korozją nie jest –naszym zdaniem – traktowana z powagą, na jaką zasługuje. Tymczasem problem jest bardzo poważny. Dlatego w aktualnym „Agro” publikujemy dwa artykuły z tego zakresu. Okres wakacji to z jednej strony czas odpoczynku, z drugiej wzmożonej pracy i szczytu sezonu. Życzę Państwu w tym pracowitym okresie wielu sukcesów oraz zachowania zdrowych relacji pomiędzy życiem prywatnym i zawodowym. A także miłej lektury aktualnego wydania naszego pisma. Redaktor Wydania Aleksandra Wojnarowska | |