Od redakcji |
Druga strona żywności
Z ogromnej liczby wyrobów spożywczych dostępnych na rynku coraz częściej wybieramy te, które się wyróżniają. Mowa tu o produktach z odpowiednim znaczkiem, który zapewnia konsumenta o jakości, pochodzeniu i wyjątkowości danego artykułu. Oprócz polskich certyfikatów ważną rolę odgrywają również te wprowadzone przez UE, pozwalające chronić tradycję. Bryndza podhalańska, oscypek, rogal świętomarciński, kiełbasa lisiecka czy obwarzanek krakowski to tylko kilka z produktów regionalnych zarejestrowanych w systemie Chronionej Nazwy Pochodzenia lub Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Szczegóły dotyczące rejestracji produktów w unijnym systemie opisała Ewa Woicka-Bekas w artykule „Europejska ochrona tradycji”.
Od 2002 r. producenci mogą również uzyskać certyfikat Slow Food – nie tylko te mniejsze przedsiębiorstwa, ale i duże firmy. Liczy się dobra jakość wytworzonego produktu. Jakie wymagania stawiane są przez stowarzyszenie, na jaką pomoc mogą liczyć producenci, kto oprócz nich może uzyskać certyfikat? To tylko kilka z kwestii poruszonych podczas rozmowy z prezesem Slow Food Polska, Jackiem Szklarkiem.
Żywność ekologiczna to kolejna grupa produktów coraz chętniej kupowanych, co wynika z coraz większej świadomości konsumentów i dbałości o to, aby żywność zawierała jak najwięcej składników odżywczych. Zalety żywności ekologicznej oraz obowiązki producentów przedstawiła Aneta Załęcka.
Oprócz produktów tradycyjnych, regionalnych czy ekologicznych poszukujemy również takich o ukierunkowanym, pożądanym oddziaływaniu na organizm. Jeszcze niewielu producentów polskich zdecydowało się na wytwarzanie tego rodzaju żywności. Jak klasyfikuje się rynek żywności funkcjonalnej na świecie, w Europie i Polsce oraz perspektywy rozwoju – o tym w artykule pt. „Projektowana na potrzeby organizmu”.
Do tej nielicznej, ale rosnącej grupy producentów polskich należy Agros Nova. Firma ta wprowadziła w ostatnim czasie na rynek, jako żywność funkcjonalną, drinki witaminowe i gumy funkcjonalne. Więcej w rozmowie zdradza nam Marek Sypek, prezes zarządu Agros Nova.
|
|
Temat numeru: Żywność certyfikowana |
Nie będziemy wymyślać prochu na nowo… Rozmowa z Markiem Sypkiem | 8 |
Temat numeru: Żywność certyfikowana |
Zakopać rów między dużymi a małymi Rozmowa z Jackiem Szklarkiem | 11 |
Europejska ochrona tradycji Ewa Woicka-Bekas | 14 |
Eko dla Agro. Przetwórstwo ekologiczne w Polsce Aneta Załęcka | 16 |
Regionalizm certyfikowany Mateusz Górka | 19 |
Ekologia, tradycja i regionalność. Czy mają znaczenie dla konsumentów napojów spirytusowych w Polsce? Leszek Wiwała | 22 |
Piwa regionalne: siła tradycji, nowa moda czy po prostu marketing? Maciej Chołdrych | 26 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
Piwne laboratorium Angelika Gajewska, Przemysław Płonka | 28 |
Pogoda na piwo Paweł Błażewicz | 30 |
Nowoczesne technologie |
Separacja zanieczyszczeń ferromagnetycznych cz. II Martin Juraszek | 32 |
Mniejsza objętość, mniejsze koszty Leszek Jaszczak | 34 |
Prawo |
Kilka właściwych słów Izabela Szamrej | 38 |
Żywność funkcjonalna |
Projektowana na potrzeby organizmu Katarzyna Śliżewska, Adriana Nowak, Zdzisława Libudzisz | 42 |
Ochrona środowiska |
Zielona przyszłość Krystyna Malińska | 46 |
Dodatki do żywności |
W 70% jemy nosem Magdalena Sikora | 52 |
Wyzwanie dla technologów i piekarzy Lesław Juszczak | 56 |
Zagrożenia w przemyśle spożywczym |
Entorokoki w żywności… dobre czy złe? Dorota Kręgiel | 61 |
Wydarzenia branżowe |
O cennym zasobie… wodzie Angelika Gajewska | 65 |