Od redakcji |
Za nami trudna pierwsza połowa roku 2009. Zacisnęliśmy pasa. Pomimo iż wyniki polskich przedsiębiorstw nie wyglądają tragicznie, to w wielu fi rmach wprowadzono
programy antykryzysowe, ograniczono inwestycje i zatrudnienie.
Kryzys wymusza pewne działania, stwarzając jednocześnie klimat do wdrażania niepopularnych rozwiązań. Jedno jest pewne: co nas nie zabije, to nas wzmocni ;-)
A tymczasem, pomimo trudniejszej sytuacji, sporo się dzieje. W numerze jak
zwykle publikujemy informacje o najważniejszych wydarzeniach w branży. Państwa
szczególnej uwadze polecam felieton Leszka Wiwały o szarej strefi e alkoholowej oraz rozmowę z Janem Lichotą o tym, co o piwowarstwie mówi się w Brukseli.
Browarników z pewnością zainteresuje materiał ze strony 42, dotyczący optymalizacji pracy unitanków, a mleczarzy fotoreportaż z mleczarni w Bydgoszczy. Ciekawe są wyniki kontroli IJHARS dotyczące jakości nabiału na polskim rynku. Wytrawni smakosze zatrzymają się na artykule Macieja Chołdrycha o piwach klasztornych a miłośnicy mocniejszych trunków na fotoreportażu z zakładu Bols w Obornikach.
Z pewnością wszyscy z zainteresowaniem przeczytają też wywiad z Bogdanem Spiżem o tym, jak powstawał pierwszy minibrowar w Polsce. |
|