Od redakcji |
Emocje opadły. Kolejne Jesienne Spotkanie Browarników i związany z nim Otwarty Konkurs Piw za nami. Niewątpliwie Grupa Żywiec, z dwoma złotymi medalami zdobytymi podczas Otwartego Konkursu Piw, wychodzi z niełatwej rywalizacji z wysoko podniesioną głową. Nikogo nie dziwi już złoto dla Browaru Perła, cieszymy się z wysokich not, jakie degustatorzy przyznali piwom: Bosman Full i Porter z Krajana. Najważniejszy medal wywalczył także niewielki browar z Chełma piwem Magnus, potwierdzając, że na rynku jest miejsce i dla niewielkich zakładów piwowarskich. Wśród złotych medalistów, jak w latach ubiegłych, pojawił się też Browar Namysłów, tym razem z piwem śliwkowym.
Szkoda, że tylko niektóre spośród tych doskonałych piw możemy dostać w każdym zakątku naszego kraju (a – nawiasem mówiąc – „złocistego napoju” kupujemy coraz więcej; ponad połowę alkoholu, który spożywają Polacy, stanowi piwo, na drugim miejscu jest wódka, a potem długo, długo nic). Mały browar nie może sobie pozwolić na rozbudowaną sieć dystrybucji i wielu smakoszy, choćby z południa kraju, nigdy nie spróbuje wyjątkowego piwa z któregoś z niewielkich browarów z północy. Pewną nadzieję daje tu sprzedaż w specjalistycznych sklepach („piwa świata”), a szansą wspomnianych zakładów piwowarskich jest nastawianie na regionalizm i wyjątkowość produktów, co potwierdza Marek Sawicki – zapraszam do lektury wywiadu z ministrem, nie tylko o piwie.
Jesień spotkaniami branżowymi stoi. Przed nami ważna impreza: „Utrzymanie ruchu w przemyśle rozlewniczym”. 27 listopada spotkamy się w Sosnowcu, aby podyskutować o problemach i wyzwaniach, które stoją przed służbami utrzymania ruchu w nowoczesnych zakładach produkcyjnych. W kolejnym numerze więcej materiału na ten temat. Już dziś natomiast zapraszam do artykułu Andrzeja Loski na temat technik scenariuszowych w planowaniu i realizacji prac obsługowo-naprawczych.
Zachęcam także to zapoznania się z artykułami z zakresu ochrony środowiska. Wnumerze m.in. materiał autorstwa Adama Pawełasa z Carlsberg Polska S.A. i Klaudyny Gruszeckiej z Kompanii Piwowarskiej S.A. o wpływie branży piwowarskiej na środowisko. Ocena dotyczy efektów wywołanych przez surowce, opakowania, produkcję, dystrybucję, sprzedaż i konsumpcję.
O gospodarce odpadami z przemysłu owocowo-warzywnego, które są dużym zagrożeniem mikrobiologicznym, przeczytamy w artykule Agnieszki Nawirskiej.
Z życzeniami szerokiej drogi, do zobaczenia na targach branży piwowarskiej i napojowej Brau Beviale…
Olga Rudzka
|
|
Temat numeru 6/2008 |
Promujemy polską żywność Rozmowa z Markiem Sawickim, Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi | 5 |
XVI Jesienne Spotkanie Browarników Olga Rudzka | 7 |
O wodzie i ściekach w przemyśle pod egidą Mlekpolu Aleksandra Wojnarowska | 12 |
Rynek alkoholi Jakub Mechliński | 13 |
Winiarze spotkali się w Beskidach Olga Rudzka | 14 |
Barwy smaku – czerwony Maciej Chołdrych | 16 |
Higiena produkcji |
Powłoki chemoodporne i antykorozyjne Roman Masek | 18 |
Mikrobiologia |
Mikroorganizmy immobilizowane dr Sylwia Bonin | 20 |
Ochrona środowiska |
Zagrożenia mikrobiologiczne przy „aseptycznym” rozlewie piwa mgr inż. Elżbieta Żyrek | 23 |
Możliwości zagospodarowania odpadów z przemysłu owocowo-warzywnego dr inż. Agnieszka Nawirska | 28 |
Wpływ branży piwowarskiej na środowisko Klaudyna Gruszecka, Adam Pawełas | 33 |
Technologie |
Technologia rentgenowska w przemyśle spożywczym INN Sp. z o.o. | 37 |
Sterowanie pasteryzacją przy pomocy systemu PRINCE Barbara Jaworska | 38 |
COMBI dla piwa w PET Barbara Jaworska | 39 |
Profesjonalne rozwiązanie dla przemysłu spożywczego KSB | 40 |
Nowoczesne urządzenie dla browarnictwa Maciej Głogowski | 42 |
Opakowania |
Preferencje konsumentów w zakresie opakowań do wód mineralnych dr hab. inż. Marzena Ucherek | 43 |
Systemy jakości |
Stan wdrożenia systemów zapewnienia jakości w branży spirytusowej Jarosław Wojtaszek | 48 |
Utrzymanie ruchu |
Techniki scenariuszowe w planowaniu i realizacji prac obsługowo-naprawczych dr inż. Andrzej Loska | 54 |
Awarie i zagrożenia |
Systemy zabezpieczeń przeciwwybuchowych dla pyłów i gazów „CORONA” Sp. z o.o. | 58 |
Automatyka |
Elettric 80 dostawcą systemu zautomatyzowanego magazynowania dla firmy Carlsberg Barbara Jaworska | 62 |
Surowce i składniki |
Foamsol – jakość i korzyści w procesie Brent Jordan | 65 |
Wpływ surowców niesłodowanych na aromat i stabilność smakową piwa Martin Zarnkow | 67 |