Od redakcji |
Jednym z czynników pomagających w osiągnięciu sukcesu przez przedsiębiorstwo jest innowacyjność – jak pisze Krzysztof Grzybowski z firmy Frost&Sulivan w artykule „Innowacyjność – szanse i wyzwania”. Co jednak zrobić w sytuacji spowolnienia gospodarczego (zapewne to lepsze określenie, niż słowo „kryzys”)? Czy wówczas należy ograniczyć środki na owe innowacje? Otóż: „ewentualną redukcję wydatków na R&D można porównać do dobrowolnego rozbrojenia w czasie wojny – zaowocuje to wyparciem produktów z rynku przez inne, nowe”. W domyśle: innego producenta...
Skoro jesteśmy przy innowacyjności, to oczywistym jest, że idzie ona w parze z nowoczesnością. A nowoczesna gospodarka wymusza optymalizacje kosztów i wprowadzanie rozwiązań wzmacniających konkurencyjność firmy na rynku. Czy widać takie działania w polskim przemyśle „agro”? W jakim miejscu znajdują się rodzime zakłady przetwórstwa spożywczego? Większość z nich reprezentuje już poziom europejski lub światowy. Najlepszym przykładem jest browarnictwo, uważane za najnowocześniejsze na świecie. Zapewne to samo można powiedzieć o wielu firmach mleczarskich i przetwórstwa owocowo-warzywnego – na naszych łamach systematycznie poświęcamy sporo miejsca, przedstawiając tych najlepszych.
W bieżącym numerze zamieszczamy także materiały poświęcone zagadnieniom utrzymania ruchu (gazeta będzie kolportowana na konferencji „Utrzymanie ruchu w przemyśle spożywczym”). W artykule „Pierwszy krok ku lepszemu” autor zwraca uwagę na optymalizację kosztów w przedsiębiorstwie, wymuszoną przez ogólnoświatowy kryzys. Działy UR nie mogą pozwolić sobie na marnotrawienie i trzymanie nadmiernych zasobów, jak było to w minionej epoce. Aby jednak wprowadzić niezbędne zmiany, konieczne jest dokonanie audytu, dzięki któremu można zbadać, czy dział UR jest wystarczająco wydajny i czy dostarcza usług o oczekiwanej jakości.
Warto też zwrócić uwagę na bardziej praktyczną stronę zagadnienia, na koszty związane z zaniechaniem lub złą profilaktyką. Tu polecam krótki artykuł Wojciecha Mączyńskiego: „Utrzymanie Ruchu vs koszty". |
|
Temat numeru 6/2010 |
Wiślane spotkanie rozlewników Opracowanie: redakcja | 6 |
O gospodarce energią w mleczarstwie Opracowanie: redakcja | 7 |
Brau Beviale – piwne święto Magda Rydzy | 8 |
XIII Zjazd Rolników Magda Rydzy | 11 |
Dziecko do bicia. Co boli przemysł tytoniowy Rozmowa z Krzysztofem Andruszkiewiczem | 13 |
Techniki inżynierii genetycznej w rolnictwie a bezpieczeństwo żywności Eliza Lubiatowska-Krysiak, Tomasz Twardowski | 16 |
Komu sen z oczu spędzają jabłka? Eberhard Makosz | 22 |
Tnijmy koszty. Czyli jak to robi „Mlekovita” Magda Rydzy | 25 |
Bezpieczeństwo żywności |
Substancje dodatkowe w żywności Lesław Juszczak | 26 |
HACCP znany, ale czy prawidłowo wdrażany? Katarzyna Kosek-Paszkowska | 30 |
Woda i ścieki |
Degradacja zanieczyszczeń przemysłowych. Metody pogłębionego utleniania, cz. I. Krzysztof Barbusiński | 33 |
Utrzymanie ruchu |
Innowacyjność szanse i wyzwania Krzysztof Grzybowski | 38 |
Utrzymanie ruchu vs koszty Wojciech Mączyński | 40 |
Pierwszy krok ku lepszemu Arkadiusz Burnos | 42 |
Transport i logistyka |
Badania nad optymalizacją transportu w skupie mleka Sławomir Pimpicki | 46 |
Pięć razy tak dla opakowań szklanych Joanna Kujawska | 48 |
Gospodarka energią |
O przyszłości biogazowni rolniczych Adam Kupczyk, Maria Kupczyk | 51 |