Od redakcji |
Doktorowie pić go każą
„Jest to piwo cienkie i smakowite, głowy nie zawracające; doktorowie we wszystkich chorobach, w których zabraniają wszelkich trunków pacjentom, grodziskie piwo pić pozwalają, owszem w pewnych chorobach pić go każą” – tak o piwie grodziskim w „Opisie obyczajów za panowania Augusta III” pisał Jędrzej Kitowicz. Jak głosi legenda, swoje cudowne właściwości trunek ten zawdzięcza wydarzeniu z około 1600 roku. Mnich benedyktyński Bernard, przechodząc wtedy przez Grodzisk Wielkopolski, zastał zrozpaczonych mieszkańców ubolewających nad tym, że zupełnie wyschła studnia, z której czerpano wodę do warzenia „Grodzisza”. Zakonnik po gorącej modlitwie napełnił cudownie wodą studnię, która dziś nazywana jest „Pompą świętego Bernarda”. Uwarzone na tej wodzie piwo okazało się o wiele lepsze w smaku niż poprzednie.
Grodziskie, jako jeden z dwóch (obok porteru bałtyckiego) klasycznych polskich styli piwnych, wymienia w swoim tekście Paweł Błażewicz (str. 38). Autor wspomina o ludziach, którzy nie pogodzili się brakiem obecności tego piwa na rynku i podjęli różne próby wskrzeszenia stylu. Dzięki staraniom piwnych pasjonatów grodziskie stało się ponownie dostępne na rynku i rozpoznawalne.
Uwarzone w 2010 roku „A`la Grodziskie” było – jak mówi Ziemowit Fałat w opublikowanym w tym numerze wywiadzie (str. 42) – „jaskółką” browaru kontraktowego PINTA. Wytworzone na niewielką skalę, sprzedawane po niemałej cenie piwo zrobiło furorę. Czy świadczy to o tęsknocie do tego trunku? Na pewno pokazuje, że cena nie jest barierą na rynku wtedy, gdy klientowi zaproponuje się ciekawy, przygotowany z odpowiednich surowców produkt.
O trendach na polskim rynku piwa i skłanianiu się konsumentów ku ciekawym piwom wspomina też dyrektor Browaru Okocim (str. 46). Tomasz Malec podkreśla, że nic tak nie cieszy pracujących z nim piwowarów, jak możliwość uwarzenia nowego piwa i wskazuje, że zmiany na rynku są widoczne, a ludzie szukają piw zupełnie innych niż jasne pełne.
Cieszą wypuszczone już na rynek warki piwa grodziskiego uwarzone przez kilka małych browarów rzemieślniczych. Z zaciekawieniem czyta się również o planach reaktywowania warzelni w Grodzisku Wielkopolskim przez Browar Fortuna. Bardzo optymistyczna, ale realna jest wizja ponownego zadomowienia się „Grodzisza” na polskim rynku i doczekania się chwili, kiedy zagości on na wielu stołach, bo jak pisał Jędrzej Kitowicz: „który nie miał w swoim domu piwa grodziskiego, poczytany był za mizeraka albo za kutwę”.
|
|
Temat numeru: Utrzymanie ruchu |
Doktorowie pić go każą Adam Wita | 4 |
Temat numeru: Utrzymanie ruchu |
Dostrzec symptomy awarii Rozmowa z Kazimierzem Wiercigrochem | 8 |
Białe certyfikaty w branży spożywczej Tomasz Słupik | 12 |
Poprawa efektywności produkcji dzięki Lean Manufacturing Sebastian Oleksy | 14 |
Niezawodność środków trwałych, nie taki diabeł straszny, jak go malują Wojciech Mączyński | 16 |
Oparte na zerze - nowoczesne podejście do utrzymania ruchu Marta Stachnik | 20 |
Jak poprawiać niezawodność maszyn, urządzeń i systemów jako układów antropotechnicznych? Andrzej Wieczorek | 26 |
Minimalizacja strat produktu poprzez precyzyjną detekcję rozdziału faz Endress+Hauser | 30 |
Nowoczesne technologie |
Jak wykorzystać nanocząsteczki? czyli o nanotechnologii w przemyśle spożywczym Paulina Pająk | 32 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
Polacy nie gęsi… a swe piwo mają Paweł Błażewicz | 38 |
Odczuwamy wolność, wolność tworzenia Rozmowa z Ziemowitem Fałatem | 42 |
Każdy może warzyć piwo regionalne Rozmowa z Tomaszem Malcem | 46 |
Intensywne inwestycje Adam Wita | 50 |
Przetwórstwo owocowo-warzywne |
Antocyjany na przykładzie, aronii aspekty technologiczne i zdrowotne Leszek Jaszczak | 54 |
Mieszając spożywkę i farmację Rozmowa z Romanem Górnym | 60 |
Pod ochronną powłoką. Polimerowe powłoki w zachowaniu jakości owoców i warzyw Sabina Galus | 64 |
W walce z mikotoksynami. Zastosowanie techniki ozonowania w usuwaniu pleśni i ich toksyn z owoców Anna Szosland-Fałtyn, Joanna Królasik | 70 |
Koncentrat sadowniczych tradycji Adam Wita | 76 |
Mleczarstwo |
Szkoleniowa linia dla mniejszych Przemysław Płonka, Adam Wita | 78 |
Jak Ostrowiec z serwatką sobie poradził Przemysław Płonka, Adam Wita | 82 |
Wszechstronne maltodekstryny. Charakterystyka oraz wykorzystanie w przemyśle mleczarskim Izabela Przetaczek-Rożnowska | 86 |