Od redakcji |
Pracując nad tym numerem „Agro Przemysłu”, którego głównym tematem jest utrzymanie ruchu, przypomniałem sobie chwilę, kiedy po raz pierwszy zetknąłem się z powyższym pojęciem. Było to jeszcze wtedy, kiedy słowo „ruch” kojarzyło mi się jedynie ze zmianą położenia albo z siecią kiosków. Kiedy zapytałem o znaczenie, otrzymałem zdawkową odpowiedź, która jednak zapadła mi w pamięć: „w UR chodzi po prostu o to, żeby wszystko działało jak należy”.
Od tamtej chwili minęło już sporo czasu, lecz wspomniana zasada nie straciła na aktualności. I w niniejszym magazynie, i podczas siódmej edycji konferencji Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym, staramy sobie odpowiedzieć na pytanie: co robić, by produkcja odbywała się bez przestojów i bez awarii.
Á propos awarii: korzystając z różnych narzędzi, lub własnej intuicji, można wskazać w przybliżeniu czas, kiedy do owej awarii może dojść. Dr hab. inż. Marek Fidali przekonuje w swoim tekście, że jedyną dobrą odpowiedzią na pytanie „kiedy wystąpi awaria?” jest słowo „NIGDY”. Czy to możliwe, żeby awaria NIGDY się nie pojawiła? Zaciekawionych zapraszam do przeczytania tego i innych artykułów poświęconych UR.
Po rozmowie z Tomaszem Sowińskim – szefem utrzymania ruchu w OSM Sierpc – chciałoby się powiedzieć „Nigdy nie mów nigdy”. W ostatnią Wigilię Bożego Narodzenia doszło tam do poważnej awarii linii pakującej. Nie można było liczyć na szybki serwis. Pan Tomasz, dzieląc się opłatkiem z rodziną, myślał o tym, jak poradzić sobie z tym problemem. Jak skończyła się ta historia? Dowiecie się Państwo z materiału na stronie 18.
Zachęcając do lektury życzę wszystkim odpowiedzialnym za UR, „żeby nie dali się zaskoczyć” – co podkreśla wspomniany Tomasz Sowiński. Od „bycia zaskakiwanymi” są w naszym kraju jedynie drogowcy.
|
|
Temat numeru: Utrzymanie ruchu |
Kiedy wystąpi awaria? Marek Fidali | 8 |
SUR to już nie tylko „złote rączki” Grzegorz Łysiak | 14 |
Nie można powiedzieć krowie, żeby przestała produkować mleko Przemysław Płonka, Adam Wita | 18 |
Nie pytaj czy, ale jak Dorota Bieniek | 22 |
Służby utrzymania… przewagi konkurencyjnej Maciej Walczak | 26 |
Pracownik ≠ część zamienna Marta Stachnik, Marek Jakubowski | 30 |
Kategorie certyfikacji środków smarnych wg NSF International Zbigniew Skrzekowski | 34 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
Problem jest wtedy, kiedy problemów nie ma Rozmowa z Piotrem Zającem – dyrektorem Browaru Kasztelan w Sierpcu | 36 |
Zwiększyli moce i wiedzę Przemysław Płonka, Adam Wita | 38 |
Czas pozytywów Paweł Kwiatkowski | 42 |
Polski piwosz to dziś rozważny odkrywca Grupa Żywiec S.A. | 44 |
Akcyza w górę, produkcja w dół Leszek Wiwała | 48 |
Alkohol nie dla kierowców, niepełnoletnich i kobiet w ciąży ZPPP Browary Polskie | 52 |
Jaka to oDmiaNA? Urszula Skomra, Hanna Olszak-Przybyś | 54 |
Idziemy w setki… Paweł Błażewicz | 58 |
Nie każdy potrafi bezboleśnie zrobić szpagat Rozmowa z Andrzejem Olkowskim – prezesem Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich | 62 |
Przetwórstwo owocowo-warzywne, napoje, woda |
Na naszych oczach powstaje nowa, duża kategoria Robert Ogór | 66 |
W 2014 sprzedaż naszych produktów rosła Dorota Liszka | 68 |
Zmiksowane. Schłodzone. Funkcjonalne Agnieszka Nawirska-Olszańska | 70 |
To był soczysty rok Krajowa Unia Producentów Soków | 73 |
Mleczarstwo |
U nas musi wyjść wszystko Rozmowa z Zenonem Michasiem – prezesem Spółdzielni Mleczarskiej Lazur | 76 |
Spod ręki na linię Adam Wita | 78 |
Owocowy powiew Jacek Wyrzykiewicz | 80 |
Wymagania klientów stale rosną Aneta Będkowska | 82 |
Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym |
Pozwolenie na kopcenie Iwona Kłosok-Bazan | 84 |
Higiena produkcji |
Mycie kombinowane Tomasz Borowy | 90 |
Od czystej produkcji po znakowanie żywności Adam Wita | 96 |