Od redakcji |
Marzyć każdy może
Marzenia i rzeczywistość to dwie strefy trudne do pogodzenia
Paulo Coelho
Każdy z nas ma marzenia, jedne są bardziej realne, inne mniej. Dotyczą różnych sfer naszego życia i działalności. Sporą grupę czytelników „Agro Przemysłu” stanowią szefowie produkcji i kierownicy działów utrzymania ruchu w zakładach spożywczych. Ci na pewno marzą o tym, żeby proces produkcyjny przebiegał bez żadnych zakłóceń, a maszyny pracowały 24 godziny na dobę przez 365 dni w roku.
Nadzieje rozwiewa już pierwszy artykuł z tematu numeru, którym jest „utrzymanie ruchu”. W swoim tekście Maciej Walczak przypomina o tym, że konieczne są przerwy na obsługę eksploatacyjną i przezbrojenia. Trudne do pogodzenia strefy, o których pisał Coelho, można jednak choć trochę do siebie zbliżyć wykorzystując metodę SMED i redukując czas przestoju podczas przezbrojenia, o czym więcej we wspomnianym artykule na stronie 8.
O ile spodziewane przerwy w pracy można próbować skracać, to nieco trudniej jest przewidzieć i zapobiegać tym niespodziewanym, czyli awariom. Konserwacja prewencyjna, o której na stronie XX pisze Marta Stachnik, pozwala na wymianę zużytych części zanim jeszcze dojdzie do awarii. Wykonane w odpowiednim czasie konkretne prace naprawcze znacznie wydłużają czas działania niektórych elementów urządzenia.
O pracach konserwacyjnych i kontroli mowa również w artykule Doroty Bieniek, która pisze o filarze TPM AM. Jego podstawą jest zaangażowanie operatorów w dbanie o swoją maszynę. Jeśli jednak jest ona ciągle w ruchu, bo ważniejsze jest pilne zlecenie, to działania te tracą sens. Na szczęście można „upiec dwie pieczenie na jednym ogniu”, o czym przeczytacie Państwo na stronie 24.
Wracając do marzeń – dla wielu przedstawicieli branży jednym z nich będzie pewnie zwiększenie produktywności. Zapytany o największe zmiany w Tyskich Browarach Książęcych dyrektor Dariusz Garnowski wskazuje właśnie na to, że dziś o wiele mniejszy zespół ludzi produkuje dwa razy więcej piwa niż jeszcze kilka lat temu. W wywiadzie na stronie 40 wspomina on o usprawnianiu organizacji pracy i stosowanych w Tychach systemach wspomagających utrzymanie ruchu. Produktywność wzrosła tam znacznie. Pewnie ktoś odpowiedzialny za wdrażanie tych rozwiązań w browarze może dziś śmiało powiedzieć, że niektóre marzenia jednak się spełniają.
A na zakończenie mała ciekawostka wyciągnięta z piwnego podsumowania 2015 roku, autorstwa Pawła Błażewicza. W okresie ostatnich 12 miesięcy na rynku pojawiły się aż 1164 nowe polskie piwa. O takim wyniku jeszcze rok temu chyba nikt nawet nie marzył…
|
|
Temat numeru: Utrzymanie ruchu |
Marzenia do spełnienia Maciej Walczak | 8 |
Niebezpiecznie szeroki wybór Aleksandra Rewolińska | 14 |
Lepiej prewencyjnie konserwować niż… Marta Stachnik | 18 |
Każda minuta jest ważna Dorota Bieniek | 24 |
Zapanować nad procesem Marek Fidali | 28 |
Higienicznie Owodnienia ACO-HygieneFirst ACO | 28 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
Produktywność wczoraj i dziś – ogromna przepaść Rozmowa z Dariuszem Garnowskim, dyrektorem Tyskich Browarów Książęcych | 40 |
Tacy sami a ściana między nami… Paweł Błażewicz | 44 |
Przetwórstwo owocowo-warzywne, napoje, woda |
Pasteryzacja jej niestraszna Izabela Porębska | 48 |
Wysokie ciśnienie, wyższa jakość Elżbieta Hać-Szymańczuk | 52 |
Wystarczy kilka godzin Maria Czuba-Latoń | 56 |
Mleczarstwo |
Najwięksi powinni zacząć się dogadywać Rozmowa z Edmundem Borawskim, prezesem zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol | 60 |
Co z tą laktozą? Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska, Łukasz Kaczyński | 63 |
Miliony w proszek Adam Wita | 66 |
Bezpieczny produkt |
Oznaczać czy nie oznaczać – oto jest pytanie Andromeda Wróbel | 70 |
Czysto, bezpiecznie i nowocześnie Adam Wita | 73 |