Od redakcji |
Rozmiar i wygląd są ważne, ale…
Dobrze, jeśli niektóre rzeczy nie są na tyle małe, żeby do ich dostrzeżenia trzeba było używać lupy. Od jakiegoś czasu pewne rozporządzenie określa nawet dokładnie wartość minimalnego rozmiaru…
Mowa oczywiście o opakowaniach, które są głównym tematem tego wydania „Agro Przemysłu”, i o wielkości czcionki, którą należy na nich stosować. Jej minimalną wartość określa rozporządzenie 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Dokument wszedł w życie w grudniu zeszłego roku, ale jego treść nadal budzi wiele pytań i wątpliwości. W ich rozwianiu może pomóc artykuł Andromedy Wróbel na stronie 24.
Istotne jest nie tylko to, w jaki sposób prezentowane są informacje o produkcie, ale też to, jak opakowanie wygląda na sklepowej półce. Jedną z ciekawostek, którą odnajdziecie Państwo w tym wydaniu, jest wypuszczona na rynek butelka wódki z niewielkim wyświetlaczem LED. Doskonały pomysł na prezent z indywidualną wiadomością dla obdarowanego, zaprogramowaną za pomocą smartfonu.
I choć w ostatnim czasie wzrosło znaczenie wizerunkowej i reklamowej funkcji opakowań, to wciąż ich podstawowym zadaniem jest ochrona żywności. Należy jednak zwracać uwagę nie tylko na kwestie użytkowe opakowań, ale również na bezpieczeństwo zdrowotne stosowanych do ich produkcji materiałów. O zagrożeniach, jakie niosą za sobą tworzywa sztuczne oraz powłoki organiczne, pisze Marzena Pawlicka w artykule na stronie 20.
Na koniec chciałbym zaprosić do lektury rozmowy z Leszkiem Kałużą. Dyrektor Browaru Warka podkreśla, że najważniejszą rzeczą jest dla nich szybkie odpowiadanie na potrzeby rynku i bycie elastycznym. Sporo czasu poświęcają na przygotowanie różnych wariantów piw, przezbrojenia linii i krótsze serie produkcyjne. Nie ekscytują ich kolejne rekordy wielkości produkcji. Po przeczytaniu wywiadu na stronie 30 okazuje się, że jednak rozmiar (produkcji) nie zawsze ma znaczenie.
|
|
Temat numeru: Opakowania |
Świeże, dojrzałe i w odpowiedniej temperaturze Aleksandra Fijałkowska, Małgorzata Nowacka | 8 |
Jedna z wielu Tomasz Jachowicz | 14 |
Lekkie, wytrzymałe, ale... Marzena Pawlicka | 20 |
Kiedy rozmiar ma znaczenie Andromeda Wróbel | 24 |
Ze świata opakowań Adam Wita | 28 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
Jesteśmy elastyczni Rozmowa z Leszkiem Kałużą - dyrektorem Browaru w Warce | 30 |
Piwna historia ze sklepowej półki Paweł Błażewicz | 34 |
Tego jeszcze nie było Maciej Chołdrych | 37 |
Propagacja w stacji Monika Cioch, Krzysztof Kucharczyk | 40 |
Przetwórstwo owocowo-warzywne, napoje, woda |
Harmonia w wymaganiach Elżbieta Maćkiw, Halina Ścieżyńska | 46 |
Szczyty pomysłowości Rozmowa z Krzysztofem Rudnickim - dyrektorem Zakładu Butelkowania Wód Mineralnych Coca-Cola HBC Polska w Tyliczu | 50 |
60 godzin czekania Adam Wita | 54 |
Minimalne przetworzenie, maksymalne kombinacje Agnieszka Nawirska-Olszańska | 58 |
Ciśnienie na utrwalenie Justyna Nasiłowska | 64 |
Mleczarstwo |
Jest nas o wiele za dużo Rozmowa ze Stanisławem Skórą - prezesem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Włoszczowa | 70 |
Pracują maszyny, a nie ludzie Adam Wita | 72 |
Tekstura a pożądalność serów Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska | 75 |
Kefir na egzaminie Dorota Cais-Sokolińska, Łukasz Kaczyński | 78 |
Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym |
Pozbyć się Iwona Kłosok-Bazan | 80 |
Utrzymanie ruchu |
Bez większych przestojów Przemysław Płonka, Adam Wita | 84 |
Dodatki do żywności |
Zastępca tłuszczu Izabela Przetaczek-Rożnowska, Marcin Wojdak | 90 |
Technologie |
Ulepszony projekt filtrów powietrza Herding Gmbh Filtertechnik | 96 |
Roboty do roboty Adam Wita | 99 |