Od redakcji |
Życiodajna substancja
Stanowi około 5% zawartości papieru, na którym został wydrukowany ten numer „Agro Przemysłu” oraz 70% masy ludzkiego ciała. 22 marca obchodzimy jej Światowy Dzień. Jest jedyną substancją występującą w warunkach naturalnych w trzech stanach skupienia. Człowiek może żyć bez pożywienia ok. 40 dni, natomiast bez niej tylko kilka dni. Przemysł spożywczy nie poradziłby sobie bez niej ani przez chwilę…
Woda to najpowszechniej wykorzystywany surowiec w zakładach spożywczych, a zachowanie jej jakości na każdym z etapów produkcji jest niezwykle ważnym zadaniem. Używa się jej do gotowania, czyszczenia, mycia, fermentacji, sterylizacji, pasteryzacji oraz w układach chłodniczych czy w systemach przeciwpożarowych. Obok zachowania zgodnej z normami jakości wody poważnym wyzwaniem jest zmniejszenie jej zużycia, a co za tym idzie ilości powstających ścieków oraz ich oczyszczanie.
Temat wody i ścieków w przemyśle spożywczym jest bardzo szerokim zagadnieniem. Poświęcamy mu kilka ciekawych artykułów w tym numerze „Agro” oraz całą konferencję naukowo-techniczną, podczas której poruszone zostaną kwestie m.in. odzysku wody, efektywnego jej wykorzystywania oraz działających w zakładach innowacyjnych rozwiązań w zakresie oczyszczania ścieków.
Życzę Państwu miłej lektury oraz owocnego udziału w konferencji „Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym”, która niedługo odbędzie się w Gdańsku-Sobieszewie.
|
|
Temat numeru: Woda i ścieki w przemyśle spożywczym |
Oszczędność wody to „małe piwo” Agnieszka Nawirska-Olszańska | 8 |
Biowęgiel - szczególny sorbent w oczyszczaniu wód i ścieków Krystyna Malińska | 14 |
Ścieki z nieba Joanna Boguniewicz-Zabłocka, Andrea Capodaglio, Miroslava Gono, Iwona Kłosok-Bazan, Ewelina Podgórni | 19 |
Ultrafiolet a biostabilność wody Karolina Madej-Kaczmarczyk, Agnieszka Włodyka-Bergier, Wioleta Zając | 23 |
O laniu wody przy produkcji „procentów” Leszek Wiwała | 28 |
Bezpieczeństwo i higiena produkcji |
Bezpieczeństwo i higiena pod kontrolą Adam Górny | 34 |
Redukcja kosztów pasteryzacji Andrzej Brodowicz, Endress+Hauser Polska | 40 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
Zmobilizowani Rozmowa z Danutą Gut | 42 |
Mali dla całej Polski Przemysław Płonka, Adam Wita | 44 |
Warzyć zgodnie z prawem Maciej Chołdrych | 47 |
Przetwórstwo owocowo-warzywne |
Luka w świadomości Rozmowa z Barbarą Groele | 50 |
Wyciśnięte z wytłoków Leszek Jaszczak | 54 |
Z prototypami Adam Wita | 58 |
Mleczarstwo |
Rozwój napędza rozwój Rozmowa z Jerzym Pyzą | 62 |
(Roz)budowa Adam Wita | 64 |
Badają i rozwijają się Adam Wita | 68 |
Utrzymanie ruchu |
Postawić diagnozę Marek Fidali | 70 |