Od redakcji |
Temat rzeka
Uzdatnianie wody, optymalizacja jej zużycia, aż w końcu oczyszczanie ścieków, w które woda zmienia się podczas prowadzonej w przedsiębiorstwie produkcji. Z ową wodą w zakładzie sporo się dzieje, używana jest nie tylko jako surowiec, ale również w wielu innych procesach. Krótko mówiąc, to temat rzeka.
Zacznijmy od wspomnianego oczyszczania. Tu obiecująca na przyszłość jest technologia wermifiltracji, o której pisze Krystyna Malińska. Z jednej strony to nowe rozwiązanie, ale z drugiej proces znany od dawna. Już Arystoteles doceniał pożyteczną działalność dżdżownic, nazywając je „trzewiami ziemi”. Stosowana na świecie metoda może w przyszłości zagościć również u nas. Tym bardziej, że ma wiele zalet, takich jak prostota i łatwość obsługi oraz niskie zapotrzebowanie na energię.
Zużyciu energii właśnie przyglądają się autorzy innego artykułu. Radosław Żyłka i Wojciech Dąbrowski przeprowadzili badania na Oczyszczalni Ścieków Spółdzielni Mleczarskiej Bielmlek. Wskazują miejsca, w których – przy dokładnym opomiarowaniu zużycia mocy i kontroli skuteczności procesów – istnieją realne szanse na oszczędności energii.
Warto również wspomnieć o uruchomionej w tym roku oczyszczalni ścieków w Spółdzielni Mleczarskiej RYKI. Nie tylko dlatego, że jest to pierwsza membranowa oczyszczalnia w polskim mleczarstwie, ale też dlatego, że będą ją mieli okazję zwiedzić uczestnicy konferencji Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym (propozycję wdrożenia takiego rozwiązania otrzymał kiedyś Helmut Doliwa, prezes OSM Czarnków – tych, którzy chcą dowiedzieć się, dlaczego odmówił, zapraszam do wywiadu).
Życzę wszystkim miłej lektury, a tym, z którymi spotkamy się na konferencji, gdzie wiedzą podczas referatów i kuluarowych rozmów dzielić się będą m.in. praktycy z zakładów, życzę, aby pozyskane tam informacje wcielali w codziennej pracy, zgodnie z myślą wspomnianego już Arystotelesa: „celem wiedzy teoretycznej jest prawda, a wiedzy praktycznej działanie”.
|
|
Temat numeru: Woda i ścieki w przemyśle spożywczym |
Energetyczne aspekty oczyszczania Wojciech Dąbrowski, Radosław Żyłka | 8 |
Dżdżownice na etacie Krystyna Malińska | 14 |
Wygotować Agnieszka Włodyka-Bergier | 20 |
Mikro, ultra, nano… Agnieszka Nawirska-Olszańska | 24 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
Pomysły, eksperymenty i nowe smaki Adam Wita | 30 |
Piwo z kanału Paweł Błażewicz | 34 |
Czy to koniec recesji? Urszula Skomra | 38 |
Przetwórstwo owocowo-warzywne, napoje, woda |
Producencie, nie bądź BURAK… Justyna Nasiłowska | 43 |
Funkcjonalne i stabilne Hubert Antolak, Dorota Kręgiel | 48 |
Mleczarstwo |
Wielu starało się o naszą rękę Rozmowa z Damianem Kożuchem, dyrektorem oddziału Chojnice SM Spomlek | 52 |
Jak dzień do nocy Adam Wita | 57 |
Jakość. Trwałość. Aktywność Dorota Cais-Sokolińska | 60 |
Powinniśmy rozdać karty, a nie je sobie zabierać Rozmowa z Helmutem Doliwą, prezesem OSM Czarnków | 64 |
Bezpieczeństwo i higiena produkcji |
Kilka dni w kilka godzin Małgorzata Lasik-Kurdyś | 66 |
HygieneFirst Higieniczne Odwodnienia ACO | 69 |
Opakowania |
Nie kłam, kochanie! Andromeda Wróbel | 70 |
Utrzymanie ruchu |
DanoNOWE inspiracje Paweł Krokocki, Kamil Ruszczyk | 74 |