Od redakcji |
Rosetta, kwadrylion i E. coli
Kilkanaście dni temu nastąpił kulminacyjny moment misji sondy Rosetta. Po dziesięciu latach lotu w przestrzeni kosmicznej pierwszy raz w historii lądownik Philae osiadł na powierzchni komety 67/P Czuriumow-Gierasimienko, która znajduje się obecnie w odległości około pół miliarda kilometrów od Ziemi. Misja budzi duże nadzieje, a naukowcy chcą dzięki niej uzyskać odpowiedzi na kilka trudnych pytań.
Na jedno z tych ważniejszych – skąd wzięło się życie na naszej planecie? – niektórzy uczeni znaleźli, a w zasadzie „wyliczyli” odpowiedź już kilka lat temu. Astrobiolodzy z Cardiff University, Chandra Wickramasinghe i jego zespół, przeprowadzili kalkulacje, z których wynika, że życie nie powstało na Ziemi, ale pochodzi właśnie z wnętrza komet. Twierdzą, że prawdopodobieństwo powstania życia w kometach jest kwadrylion (1024) razy większe, niż tego że zrodziło się na naszej planecie.
Co wspólnego mają historyczne lądowanie na 67/P Czuriumow-Gierasimienko i wyniki badań Chandry Wickramasinghe`a z najnowszym wydaniem „Agro Przemysłu”? Chodzi o proste formy życia. Tematem numeru jest higiena i bezpieczeństwo produkcji żywności. Higiena to stworzenie takich warunków procesu produkcji, które chronią produkt przed mikroorganizmami. Zanieczyszczenia tego typu są jednym z ważniejszych czynników wpływających na bezpieczeństwo produktu, a ich obecność może być przyczyną zatruć u konsumentów.
Różnorodność powstałych na drodze ewolucji form życia i sposobów ich przystosowania do różnych środowisk jest ogromna. Drogi gatunków rozchodziły się w różnych okresach, ale nawet daleko spokrewnione organizmy, jak człowiek i bakteria Escherichia coli, mają niektóre białka wspólne. Dbając o higienę i bezpieczeństwo żywności, walczymy dziś z takimi mikroorganizmami jak E.coli. Mamy jednak wspólnego przodka, który być może przyleciał na Ziemię w jednej z komet.
|
|
Temat numeru: Higiena i bezpieczeństwo w produkcji żywności |
Choroba wina. Czego to wina Małgorzata Lasik-Kurdyś | 8 |
„Pędzić” za zyskiem Leszek Wiwała | 12 |
Najsłabsze ogniwo Tomasz Borowy, Mariusz S. Kubiak | 16 |
Wyższa jakość, lepszy wizerunek Agnieszka Nawirska-Olszańska | 21 |
Małe, ale groźne Elżbieta Maćkiw, Halina Ścieżyńska | 24 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
Elastyczniejsi Rozmowa z Tomaszem Maksymiukiem - dyrektorem browaru w Poznaniu | 28 |
Operacja: sterylny rozlew Adam Wita | 30 |
Manufaktura pomysłów Adam Wita | 34 |
Gorzka (r)ewolucja Paweł Błażewicz | 38 |
Przetwórstwo owocowo-warzywne, napoje, woda |
Pod kontrolą? Naturalnie! Adam Wita | 42 |
W interesie przetwórcy Izabela Szamrej | 44 |
Musujący cydr Adam Wita | 49 |
Mleczarstwo |
Problem z mentalnością Rozmowa z Edwardem Bajko – prezesem SM Spomlek | 52 |
seRTG Adam Wita | 54 |
Bezpieczny kontakt Marzena Pawlicka | 56 |
Woda i ścieki |
Bez smaku. Bez zapachu. Bez bakterii Tomasz Bergier, Agnieszka Włodyka-Bergier, Wioleta Zając | 60 |
W Gdańsku nie lali wody Adam Wita | 64 |
Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym |
Natura okiem inwestora Iwona Kłosok-Bazan | 68 |
Utrzymanie ruchu |
W podczerwieni Marek Fidali | 72 |