Od redakcji |
mgr inż. Adam Wita
redaktor wydania
tel. 32 415 97 74 wew. 21
tel. kom. 539 059 370
e-mail: adam.wita@e-bmp.pl
|
|
Tam ciągle coś się dzieje
W zeszłym roku pierwszy numer kwartalnika nosił jeszcze tytuł „Agro Przemysł”. Teraz trzymają Państwo w rękach czwarte już wydanie „Kierunku Spożywczego”. Czasopismo pod nowym tytułem zakończyło więc pierwszy pełny cykl wydawniczy, a redakcja z perspektywy czasu nie ma wątpliwości, że była to dobra zmiana.
Tytuł zmienił się na bardziej odpowiedni, ale nie zmieniła się grupa wiernych czytelników i współtwórców magazynu – pracowników branży spożywczej, dla których często praca jest pasją. Takich pasjonatów nie brakuje zwłaszcza w dziale UR, a to właśnie „maintenance” jest tematem tego wydania. Przeczytacie w nim Państwo m.in. o narzędziach poka-yoke, sposobie doboru urządzeń, które należy wpleść w codzienny TPM, intranecie maszyn, teorii ograniczeń, czy robotyzacji zakładów produkcyjnych. Nie zabrakło też wywiadów z ludźmi, którzy dokładnie odpowiadają opisowi przedstawionemu powyżej. Wizyty u szefów utrzymania ruchu to z kolei okazje do znalezienia się w samym sercu zakładu, w „oku cyklonu”. Urywają się telefony, ciągle ktoś przychodzi, czegoś chce… A to klucz nie pasuje, a to nie ma jakiejś ważnej części…
Zbigniew Sielanko z Bona-Agra wspomina o podejściu do utrzymania ruchu w niedużych firmach. Dział techniczny jest tam nieraz traktowany jak studnia bez dna, uważany za niepotrzebny. Zmiany jednak następują, do mniejszych i średnich zakładów „wchodzą” nowoczesne systemy. W drugiej rozmowie Tomasz Sowiński z OSM Sierpc chwali się nową nakładką maszynową na funkcjonujący już tam system zintegrowany. Mówi o tym, że nie tylko łatwiej im się teraz pracuje, każdy może wygenerować sobie raport. Dzięki temu też bardziej widoczna jest potrzeba istnienia służb utrzymania ruchu i to, że tam właśnie cały czas coś się dzieje. Milkną głosy podważające sens istnienia tego działu.
Już niedługo widzimy się na największym spotkaniu szefów UR w branży. IX konferencja Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym będzie okazją do kolejnych rozmów z pasjonatami. Oderwanie od codziennej pracy będzie sprzyjać spokojnym wymianom doświadczeń. No chyba że u kogoś zadzwoni komórka z informacją o awarii. Ale taki telefon będzie tylko dowodem na to, że dział utrzymania ruchu bezsprzecznie jest nieoceniony i niezbędny.
Chcesz dostać wybrane materiały z czasopisma?
Zapisz się na newslettera
Zobacz fragment czasopisma TUTAJ.
Chcesz zamówić prenumeratę?
|
|
Temat numeru: Utrzymanie ruchu |
JAK NIE POPEŁNIAĆ BŁĘDÓW? Marta Stachnik | 8 |
MOGŁEM ZATRZYMAĆ MASZYNĘ NA MIESIĄC Rozmowa ze Zbigniewem Sielanko, szefem działu technicznego w firmie Bona-Agra | 14 |
NIE UŻYWASZ ROBOTÓW? LEPIEJ ZACZNIJ! Krzysztof Łapiński | 18 |
ZNALEŹĆ „OCZKA W GŁOWIE” Dorota Bieniek | 22 |
SZUKANIE OGRANICZEŃ NIE TYLKO W TEORII Maciej Walczak | 26 |
BIJĄCE SERCE ZAKŁADU Artur Luszewski | 30 |
NIE WYSTARCZY ZADZWONIĆ, ŻE JEST AWARIA Rozmowa z Tomaszem Sowińskim, szefem utrzymania ruchu w OSM Sierpc | 34 |
Browarnictwo, winiarstwo i przemysł spirytusowy |
KLAROWNY SPOSÓB NA ZMĘTNIENIE Krzysztof Kucharczyk | 36 |
NOWY STAROPOLSKI Adam Wita | 42 |
Mleczarstwo |
TEKSTURA WAŻNIEJSZA NIŻ SMAK Dorota Cais-Sokolińska | 47 |
KONIEC „WĄSKIEGO GARDŁA” W CHOJNICACH Aneta Mostowiec | 52 |
MNIEJSZY WPŁYW, ALE WIĘKSZA PEWNOŚĆ Adam Wita | 54 |
Przetwórstwo owocowo-warzywne, napoje, woda |
WIDZIMY NASZĄ WYDAJNOŚĆ TU I TERAZ Rozmowa z Przemysławem Turskim, dyrektorem zakładu produkcyjnego Żywiec Zdrój S.A. w Radziechowach-Wieprzu | 58 |
MOŻNA SZYBCIEJ I CZULEJ Justyna Nasiłowska, Marzena Kowalska | 62 |
SKUTECZNE NAPRAWY POSADZEK W BRANŻY SPOŻYWCZEJ Wojciech Kucner | 66 |
Bezpieczny produkt |
BEZPIECZNY PRODUKT W TEORII I PRAKTYCE Przemysław Płonka | 68 |
ZAUFAĆ I UWIERZYĆ PRODUCENTOWI Sylwia Ciągło-Androsiuk | 72 |
SKŁADNIKI WIZERUNKU Andromeda Wróbel | 75 |
Felieton |
ZACZĘŁO SIĘ „MAJSTROWANIE” PRZY PRZEPISACH DOTYCZĄCYCH REGULACJI SPOŻYWANIA ALKOHOLU Paweł Błażewicz | 78 |