Od redakcji |
To nie przelewki
Od kilku miesięcy z ust m.in. pracowników branży spożywczej nie schodzi jeden temat. „Nie będzie nas stać na wodę, albo będziemy wydawać na nią tyle, że wiele inwestycji pójdzie w odstawkę” – takie głosy słyszałem, gdy odwiedzałem zakłady produkcyjne. Nowe prawo wodne, jak wynika np. z analizy Krajowej Izby Gospodarczej Przemysł Rozlewniczy, spowoduje wzrost opłaty zmiennej dla producentów wód i napojów w granicach od 7 000 do 8 500%, a w jednym skrajnym przypadku aż do 16 900%. Jakie skutki w rzeczywistości przyniosą planowane zmiany – czas pokaże.
Jedno jest pewne. Jeszcze bardziej istotnym tematem stanie się ograniczanie zużycia wody w procesach produkcyjnych. O gospodarce wodno-ściekowej w browarach pisze na stronie 24 Agnieszka Nawirska-Olszańska. Typowy zakres zużycia jednostkowego wynosi tam 4÷10 hm3 wody na hm3 piwa. W dużych, nowoczesnych browarach najczęściej spotyka się poziom zużycia wody 4÷6 hm3/hm3, a do 2020 roku niektóre browary chcą obniżyć ten wskaźnik do 3 hm3/hm3, choć już w tej chwili są takie, w których zużycie wynosi 2,85 hm3/hm3. Jak widać, potencjał na zmniejszenie wodochłonności procesów jest spory.
Nadchodzi nowe Prawo wodne, ale i inne wprowadzone już zmiany w przepisach motywują specjalistów
do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami z branżą, m.in. do publikacji artykułów na naszych łamach. Radosław Żyłka z SM Bielmlek wspomina o nowelizacji ustaw: o odpadach z dnia 14 grudnia 2012 r. oraz o odnawialnych źródłach energii z dnia 20 lutego 2015. Rozważa potraktowanie tych zmian jako bodźca do pełnego wykorzystania potencjału energetycznego osadów. W artykule na str. 16 opisano doświadczenia z pilotażowego zrzutu osadów pochodzących z oczyszczalni ścieków SM Bielmlek do biogazowni rolniczej PGB w Starym Korninie. W obliczu nowych przepisów operatorzy oczyszczalni ścieków przemysłowych stają przed wyzwaniem zmiany sposobu gospodarowania osadami na swoich obiektach.
Zmniejszanie zużycia, przygotowanie i uzdatnianie wody przed użyciem w produkcji oraz doświadczenia w gospodarce wodno-ściekowej to tematy, których nie zabrakło zarówno w tym wydaniu kwartalnika, jak i w programie IX Konferencji Naukowo-Technicznej Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym. Już 20 września spotykamy się we Włocławku, żeby kwestie te poruszyć nie tylko podczas referatów, ale również w rozmowach kuluarowych.
Temat oszczędzania wody będzie zawsze na topie – dosłownie i w przenośni nie ma tu przelewek. Bez wody nie może obejść się nie tylko każdy z nas, ale nie może funkcjonować również przemysł, szczególnie spożywczy.
Adam Wita
redaktor "Kierunek Spożywczy"
|
|
Temat numeru: Woda i ścieki w przemyśle spożywczym |
JAK W SIERPCU RADZĄ SOBIE ZE ŚCIEKAMI K. Umiejewska, M. Doch, Z. Jarzębowska, D. Kilanowski | 8 |
NIE POZOSTAŃMY OBOJĘTNI R. Żyłka | 16 |
ŻELAZNE NORMY STĘŻENIA I. Kłosok-Bazan | 20 |
WSZECHOBECNA A. Nawirska-Olszańska | 24 |
DEZYNFEKANT IDEALNY? A. Włodyka-Bergier, E.Stańskowska | 31 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
KILKA STRZAŁÓW W DZIESIĄTKĘ Rozmowa z Jackiem Jantoniem, prezesem zarządu Jantoń S.A. Sp.K. | 32 |
PIWO Z ODZYSKU K. Kucharczyk | 36 |
JAK ZAKORKOWAĆ BEZ KORKA? M. Lasik-Kurdyś, G. Graczyk | 44 |
Przetwórstwo owocowo-warzywne, napoje, woda |
CO POTRAFI CO2 J. Nasiłowska | 50 |
KONSERWANT? NATURALNIE! H. Antolak, D. Kręgiel | 54 |
Z ŻURAWINĄ DŁUŻSZE ŻYCIE (PRODUKTU) M. Dadan, A. Fijałkowska, M. Nowacka, K. Rybak, A. Wiktor | 60 |
HYGIENEFIRST - HIGIENICZNE ROZWIĄZANIA W ODWODNIENIACH ACO Elementy Budowlane | 65 |
Mleczarstwo |
Z MLEKIEM W PROSZKU W ŚWIAT Ł. Kaczyński, P. Bierzuńska, D. Cais-Sokolińska | 66 |
PATENT NA DYM A. Wita | 70 |
SKUMULOWANI Rozmowa z Marią Czwojdrak, prezesem zarządu Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej JANA | 73 |
Opakowania |
SMACZNIE, BEZBŁĘDNIE I BEZPIECZNIE EyeC | 76 |
ZGODNOŚĆ ZADEKLAROWANA M. Pawlicka | 78 |