Partner serwisu

3/2017

Od redakcji

WODA I ŚCIEKI

Nowe Prawo wodne. Czy oznacza wydatki dla przemysłu spożywczego?
Mikołaj Maśliński
8
Beztlenowe oczyszczanie ścieków browarniczych
Katarzyna Umiejewska, Michał Olszewski, Martyna Sobańska
14
Hodowane na ściekach. Wykorzystanie ścieków mleczarskich w produkcji biomasy mikroglonów olejowych na cele biopaliwowe
Marcin Dębowski, Marcin Zieliński
18
Jakość wody a system HACCP
Anna Rygała, Dorota Kręgiel
24
Jak w Bielmleku radzą sobie z odorami?
Radosław Żyłka
28
Z mageto-aktywnym wypełnieniem. Innowacyjna technologia oczyszczania ścieków mleczarskich
Marcin Zieliński, Marcin Dębowski
32
Własna woda, czyste ścieki… Inwestycje środowiskowe Browaru Okocim
Michał Napieracz
38
Woda biologicznie stabilna
Agnieszka Włodyka-Bergier, Dominika Gajewska, Emilia Stańkowska
42

Bezpieczny produkt spożywczy

Producencie, korzystaj z baz internetowych, czyli prognoza mikrobiologiczna produktu spożywczego
Izabela Porębska
46

Mleczarstwo

Całość jest „WOW”
Rozmowa z Marcinem Witulskim i Jakubem Jankowskim o nowej inwestycji Polmlek w Lidzbarku Warmińskim
51
Jogurt, kefir i nie tylko… Mleko fermentowane i jego wykorzystanie
Dorota Cais-Sokolińska
54

Browarnictwo, winiarstwo i przemysł spirytusowy

Ostatnie takie kultury. Kveik – domowe drożdże piwowarskie
Tomasz Patzer, Aneta Pater
59

Przetwórstwo owocowo-warzywne, napoje, woda

Superowoce
Agnieszka Nawirska-Olszańska
63

Utrzymanie ruchu

Przemysł 3.5. Niewykorzystywane możliwości
Artur Luszewski
68
Bardiani – Parma. Tradycja i światowa technologia72

Opakowania

Czytanie etykiet żywności. Na progu rewolucji
Andromeda Wróbel
74

Felieton

Duży zawinił, małego ukarali…
Paweł Błażewicz
78
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ