Od redakcji |
Doceńmy to, co posiadamy
Czy zawsze szanujemy, doceniamy to, co posiadamy? Chyba nie do końca, zwłaszcza jeśli jest tego pod dostatkiem. Popatrzmy na przemysł spożywczy, na
branżę owocowo-warzywną. Agnieszka Nawirska pisze na naszych łamach o superowocach – wyjątkowych, o unikalnych cechach. „Poza superowocami pochodzącymi z krajów egzotycznych mamy także rodzime, często pomijane przez przetwórców i konsumentów. Takie podejście może być wynikiem łatwego dostępu (…). Dodatkowo owoce te nie są tak chwytne reklamowo, jak nieznane, drogie i egzotyczne”.
A woda, której w numerze poświęcamy tak wiele miejsca? Czy – mimo że co krok podkreśla się, jaka jest cenna, że zasoby są ograniczone, a w Polsce jest jej tak mało, jak w niektórych krajach pustynnych – przemysł zawsze racjonalnie ją wykorzystuje? Zapewne nie do końca i właśnie dlatego organizujemy konferencję („Woda i ścieki w przemyśle spożywczym” – 24- 25.10.2017), gdzie prezentowane są m.in. rozwiązania ograniczające zużycie wody.
Tym, którzy biorą w niej udział, na pewno łatwiej będzie sprostać wytycznym nowego Prawa wodnego. I choć zmienione przepisy być może nie spowodują tak dotkliwych skutków, jakimi wcześniej wielu straszyło, „nie oznacza to jednak, że zostaje utrzymane status quo. Wręcz przeciwnie. Pojawi się nowy składnik opłaty za pobór wód” – podkreśla prawnik Mikołaj Maśliński (str. 8).
Pozostając przy temacie „tego, co posiadamy” warto tu jeszcze wspomnieć o firmie, która swój sukces buduje na przerabianiu surowca, jaki jeszcze nie tak dawno traktowany był nie jako „zasób”, lecz odpad. Mowa o serwatce, a firmą tą jest Polmlek, który w Lidzbarku Warmińskim postawił niedawno zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego. – (…) Przerabiamy produkt, który jeszcze 20 lat temu był wylewany, niepotrzebny – mówi Jakub Jankowski, dyrektor operacyjny (str. 50).
Powyższe jest dobrym przykładem, jak w pełni zagospodarowywać własne, czasem ukryte zasoby. Oczywiście trzeba do tego środków, ale dodatkowo odwagi i wyobraźni, by zrozumieć, że to, co dziś mamy, nie jest dane na zawsze.
|
|
WODA I ŚCIEKI |
Nowe Prawo wodne. Czy oznacza wydatki dla przemysłu spożywczego? Mikołaj Maśliński | 8 |
Beztlenowe oczyszczanie ścieków browarniczych Katarzyna Umiejewska, Michał Olszewski, Martyna Sobańska | 14 |
Hodowane na ściekach. Wykorzystanie ścieków mleczarskich w produkcji biomasy mikroglonów olejowych na cele biopaliwowe Marcin Dębowski, Marcin Zieliński | 18 |
Jakość wody a system HACCP Anna Rygała, Dorota Kręgiel | 24 |
Jak w Bielmleku radzą sobie z odorami? Radosław Żyłka | 28 |
Z mageto-aktywnym wypełnieniem. Innowacyjna technologia oczyszczania ścieków mleczarskich Marcin Zieliński, Marcin Dębowski | 32 |
Własna woda, czyste ścieki… Inwestycje środowiskowe Browaru Okocim Michał Napieracz | 38 |
Woda biologicznie stabilna Agnieszka Włodyka-Bergier, Dominika Gajewska, Emilia Stańkowska | 42 |
Bezpieczny produkt spożywczy |
Producencie, korzystaj z baz internetowych, czyli prognoza mikrobiologiczna produktu spożywczego Izabela Porębska | 46 |
Mleczarstwo |
Całość jest „WOW” Rozmowa z Marcinem Witulskim i Jakubem Jankowskim o nowej inwestycji Polmlek w Lidzbarku Warmińskim | 51 |
Jogurt, kefir i nie tylko… Mleko fermentowane i jego wykorzystanie Dorota Cais-Sokolińska | 54 |
Browarnictwo, winiarstwo i przemysł spirytusowy |
Ostatnie takie kultury. Kveik – domowe drożdże piwowarskie Tomasz Patzer, Aneta Pater | 59 |
Przetwórstwo owocowo-warzywne, napoje, woda |
Superowoce Agnieszka Nawirska-Olszańska | 63 |
Utrzymanie ruchu |
Przemysł 3.5. Niewykorzystywane możliwości Artur Luszewski | 68 |
Bardiani – Parma. Tradycja i światowa technologia | 72 |
Opakowania |
Czytanie etykiet żywności. Na progu rewolucji Andromeda Wróbel | 74 |
Felieton |
Duży zawinił, małego ukarali… Paweł Błażewicz | 78 |