Od redakcji |
Prosta sprawa
Zakres prac działów utrzymania ruchu obejmuje niezwykle szeroki obszar, a w ostatnich latach ów zakres działalności (jak i odpowiedzialność) jeszcze się zwiększył. Niezawodność, dostępność, prewencja, jakość, bezpieczeństwo… Takie skojarzenia pojawiają się, gdy myślimy, rozmawiamy o UR. Jak na tym polu uniknąć problemów? Wojciech Mączyński pisze, że sprawę ułatwi rzetelnie przygotowana strategia, ale „W większości przypadków w działach UR nie ma stworzonej oficjalnej strategii. Stąd też potem rodzą się różnego rodzaju problemy, przeszkody i zarzuty – chociażby o brak skuteczności”.
Rozwój w utrzymaniu ruchu jest ściśle powiązany z aktualnymi trendami i nowościami technologicznymi. Jakie standardy trzeba spełnić, aby można było powiedzieć, że nasze utrzymanie ruchu nastawione jest na niezawodność? Na te pytanie znajdziemy odpowiedź w artykule Tomasza Lewickiego (ZT Kruszwica), który w swoim zakładzie wdrożył system RCM. „Służy on do osiągania ulepszeń w takich dziedzinach, jak ustanowienie bezpiecznych minimalnych poziomów konserwacji, zmiany procedur i strategii operacyjnych oraz ustanowienie systemów i planów utrzymania ruchu” – pisze Lewicki.
Skoro mowa o nowych rozwiązaniach technicznych, to jest ich na rynku spory wybór. Często wymieniany w kontekście nowoczesności Przemysł 4.0 opiera się głównie na korzyściach z gromadzonych danych. „Warto na pewno zainwestować w zaawansowaną analitykę. To powinna być podstawa i punkt wyjścia do dalszych działań. Niezwykle pomocne mogą być rozwiązania, które do poszukiwania wiedzy wykorzystują elementy sztucznej inteligencji.” – podkreśla Łukasz Grala, prezes zarządu TIDK.
Z pewnością nowoczesne są zakłady, które opisujemy w tym numerze. Przybliżamy m.in. „Żywiec Zdrój”, który jest na ostatnim etapie rozbudowy zakładu, jak i Nestlé Waters w Nałęczowie, który jako pierwszy w Polsce otrzymał międzynarodowy certyfikat Alliance for Water Stewardship.
Ponadto w bieżącym wydaniu poruszamy temat ścieków, które mogą być wykorzystane jako dodatkowe źródło surowców. Jednak, jak pisze Małgorzata Zawilska-Rospędek: „Wszystko zależy od opłacalności. Wdrożenie innowacyjnego sposobu myślenia w duchu GOZ pozwoli na dalszą optymalizację i traktowanie ścieków jako źródła zasobów.”
|
|
|
Strategia UR w nowoczesnym przedsiębiorstwie Wojciech Mączyński | 8 |
Przenośniki transportowe w przemyśle spożywczym Jacek Caban | 14 |
Czysty jak… maszyna Damian Żabicki | 18 |
Okiem firm dostarczających rozwiązania Opracowanie: Liliana Kaniuch | 24 |
Modernizacja i planowanie remontów w wyniku analizy OEE Krzysztof Iwaszkiewicz | 28 |
W drodze do doskonałości Łukasz Niemczuk, Kamil Radom | 32 |
Demand Side Response. Sposób na obniżenie kosztów energii elektrycznej Bożena Wróblewska | 36 |
Wzorcowanie urządzeń pomiarowych Patryk Żarkowski | 40 |
Utrzymanie ruchu nastawione na niezawodność Tomasz Lewicki | 44 |
Prawo |
Zmiany przepisów prawa żywnościowego cz. 1 Izabela Tańska | 50 |
Reklama suplementów diety Katarzyna Łoś | 56 |
Nowoczesne zakłady |
Nowe technologie w rozlewni Rozmowa z Przemysławem Turskim, dyrektorem zakładu Żywiec Zdrój | 60 |
Żywiec Zdrój bardziej technicznie Rozmowa z Mariuszem Tatarą, kierownikiem działu technicznego Żywiec Zdrój | 62 |
Kujawski z Brzegu Rozmowa z Krzysztofem Urbankiem, dyrektorem ZT „Kruszwica” w Brzegu | 64 |
Woda z Nałęczowa Rozmowa z Arturem Młotkiem, dyrektorem operacyjnym zakładu Nestlé Waters w Nałęczowie | 67 |
W roli głównej amerykańskie chmiele Rozmowa z Andrzejem Kiryziukiem, właścicielem Browaru Raduga | 70 |
Ci od jabłek Rozmowa z Adamem Jędrzejewskim, współzałożycielem i prezesem zarządu „Braci Sadowników” | 72 |
Woda i ścieki |
Ścieki – surowce do uratowania Małgorzata Zawilska-Rospędek | 74 |
Drobnoustroje a jakość wody Marta Tytko | 78 |
Gospodarka wodno-ściekowa w Superdrob Opracowanie: Liliana Kaniuch | 82 |
Bezpieczny produkt |
Bisfenol A. Czy należy się go obawiać? Bartosz Kruszewski | 84 |
Uwaga niebezpieczeństwo. Fałszywa żywność!? Marta Stachnik, Monika Sterczyńska | 88 |
Felieton |
Wybity palec… Paweł Błażewicz | 94 |